Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Надмірна центральзація влади постійно створює напруженість у суспільстві - міжнародний круглий стіл у Львові

18 вересня у Львові розпочав свою роботу дводенний семінар "Розвиток місцевого самоврядування. Децентралізація влади на прикладі європейського досвіду". Участь в круглому столі беруть учасники з Польщі, Франції, Словаччини, Литви, Латвії, Естонії та України.

Децентралізація влади на сьогодні викликає гострі суперечки в політиці та суспільстві. З часу набуття незалежності в країні не втихають дебати з цього  приводу між центральними та регіональними елітами. Так прокоментувала журналісту Гал-Інфо актуальність теми семінару Олена Пономарева, голова громадського об'єднання "Пліч-о-пліч заради майбутнього".

"Нав’язування центральної влади  своїх інтересів регіонам і намагання регіональних еліт підпорядкувати собі всю країну постійно створює напруженість у суспільстві, забирає його сили  від конструктивного будівництва до з’ясування стосунків між різними угрупуваннями. Це стало й основною причиною теперішньої війни на Донбасі", - зазначила вона.

Коренем такої проблеми, на думку експертів, є незмінність пострадянського трактування державної влади, як повно управління усіма сферами життя суспільства на всіх рівнях. Уникаючи реального контролю, прикриваючись популізмом така система управління неминуче стає корупційною, тому передовсім необхідно повернути владу  у властиві їй сфери діяльності. Центральну – в  сферу центрального управління, регіональну – у сферу регіонального управління.

"Влада повинна виконувати тільки такі функції, які потрібні для суспільства – унормовувати стосунки між людьми та групами людей законними засобами. Для того, щоб робити це ефективно треба бути компетентними у проблемах, які виникають. У місцевих проблемах найбільш компетентна місцева громада. Тому  саме вона і саме її влада  повинна бути цілком відповідальною за вирішення цих проблем й мати всі повноваження для цього", - розповіла Олена Пономарева.

"Питаннями оборони країни, єдності, політичного, економічного й культорного простору, міжнародних відносин в інтересах народу країни має займатися центральна влада. У нас же перетин сфер компетенцій цих двох рівнів влади використовується для  задоволення  окремими особами чи групами осіб  своїх інтересів  всупереч інтересам суспільства", - наголосила Олена.

Учасники круглого столу вважають, що ратифікація угоди про Асоціацію з ЄС підштовхне владу України звернути увагу на проблему децентралізації влади. Саме тому під час круглого столу на міжнародному рівні учасники конференції обговорять тему місцевого самоврядування, що закладе фундамент до формування нового громадянського суспільства в Україні.

Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ