Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У Львівському військовому госпіталі перебувають 170 поранених в АТО

Усі клініки, відділення та служби Військово-медичного клінічного центру Західного регіону працюють у посиленому режимі та надають медичну допомогу, в першу чергу, військовослужбовцям, які отримали поранення, ушкодження у зоні проведення антитерористичної операції на південному-сході країни. Про це під час щотижневого брифінгу актуальних питань лікування та реабілітації цих пацієнтів повідомив представникам засобів масової інформації, начальник Центру полковник медичної служби Іван Гайда. Повідомив Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів).

На його думку з початку реалізації українською державою протоколу про мирне врегулювання ситуації на сході України кількість поранених, яких доправляють до Львова дещо зменшилася.

«Можу констатувати той факт, що спостерігаємо певну різницю у кількості поранених військових на відміну від попередніх місяців. Якщо до перемир’я до нас доставляли поранених великими партіями літаками, поїздами, машинами швидкої допомоги то зараз їх потік зменшився. Сьогодні на лікуванні у нас перебуває лише 11 важкохворих», – зазначив полковник медичної служби Іван Гайда.

Натомість, головний військовий хірург Західного регіону полковник медичної служби Іван Богдан зазначив, що такого роду «затишшя» дозволяє приділити більше уваги тим військовим, які отримали поранення ще навесні й потребують реабілітації.

«Ми проводимо більше оперативних втручань, спрямованих на відновлення функцій шлунково-кишкового тракту, нервової системи, хребта, стабілізації кісток опорно-рухового апарату», – наголосив він. За його словами, зараз здоров’я відновлюють близько семиста військовослужбовців, з них – близько 170 прибули безпосередньо із зони АТО.

Як розповіли провідні спеціалісти у зв’язку із тим, що медична установа визначена лікувальним закладом, на базі якої проводиться відновне лікування поранень хребта, важких рухових ушкоджень нині ефективно працює відділення відновного лікування і реабілітації. І хоча наразі в ньому ще не завершено реконструкційні роботи, лікарі надають медичну допомогу в повному обсязі.

«Завдяки нашим меценатам і благодійникам цей структурний підрозділ постійно поповняється сучасним медичним обладнанням. Це велика підтримка, адже держава не в змозі взяти на себе його повне фінансування матеріально-технічного обладнання», - сказав Іван Гайда.

Під час брифінгу журналістам розповіли й про перспективи подальшого розвитку та інновації у лікувальному процесі. Зокрема, полковник медичної служби Іван Гайда поділився задумом про будівництво на території Центру басейну.

« Треба розуміти, що повноцінний басейн для плавання – це серйозна інженерна споруда. Адже йдеться про великий об’єм води, який несе відповідне навантаження на перекриття вже існуючої будівлі. Отож, наразі ми чекаємо висновків спеціалістів з проектного інституту щодо перспектив такого будівництва», – зазначив він.

Також додав, що басейн надасть нові можливості для реабілітації поранених військових. «Застосування лікувального плавання у складі комплексної реабілітації дозволяє хворій людині швидше одужати й прийти до нормальної фізичної норми. В той же час проект будівництва басейну тягне за собою велику проблему – фінансову. Аби втілити в життя цей проект маємо знайти кошти, але, наразі це проблема. Отож будемо шукати всі можливі джерела фінансування для здійснення нашої мрії».

Полковник медслужби Іван Богдан акцентував увагу присутніх на тому, що Центр впродовж тривалого часу активно співпрацює з найкращими хірургами Австрії, Польщі, Англії.

«Вже цієї суботи ми проведемо операційне втручання одному з наших поранених за участі провідного австрійського хірурга. Різні школи, методики, технології, погляди – все це дає можливість проводити лікування та подальшу реабілітацію наших бійців на більш високому рівні», – наголосив Іван Богдан.

Також він розповів про те, що нещодавно меценати Львова подарували військовим медичним спеціалістам механічний вертикалізатор. Цей реабілітаційний пристрій дозволяє людині з проблемами опорно-рухового апарату самостійно піднятися з ліжка й пересуватися: «Такого приладу потребують всі без винятку інваліди-спинальники. Маневрений пристрій дає можливість пораненому військовому бути рівним серед рівних. Це дуже важливо для психологічного стану людини. Крім того, прилад сприяє поліпшенню роботи серцево-судинної і дихальної системи, а також запобігає появі пролежнів».

У свою чергу, на переконання начальника Центру, такі вертикалізатори мають бути у кожного пораненого: «Вже наступного тижня ми чекаємо на нову партію механічних пристроїв».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ