Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

НАТО: Російські війська й досі в Україні, "припинення вогню" не діє

В НАТО заявили, що російські війська й досі не залишили територію України, а "режим припинення вогню не діє". Про це повідомляє агенція AFP з посиланням на заяву головнокомандувача сил НАТО у Європі генерала Філіпа Брідлова.

"Що стосується російських військ на території України - так, вони все ще перебувають в межах країни", - заявив Брідлов у Вільнюсі, де проходить зустріч вищого військового командування НАТО.

Разом з тим Брідлов висловив сподівання, що нова "мирна угода" (Меморандум про врегулювання ситуації на сході України - УП) надасть певний прогрес у цьому питанні (виведенні військ РФ).

Як відомо, в ніч на 20 вересня учасники контактної групи з врегулювання ситуації на сході України підписали в Мінську меморандум про реалізацію протоколу від 5 вересня, який складається з 9 пунктів: припинення застосування зброї обома сторонами,зупинка підрозділів і формувань на позиціях станом на 19 вересня, заборона на застосування всіх видів зброї та наступальних дій.

Окрім того меморандум передбачає відвід великокаліберної зброї на відстань не менше 15 км з кожного боку. Таким чином, створюється зона безпеки завширшки не менше 30 км, вводить заборону на польоти бойової авіації, в тому числі безпілотних літальних апаратів, за винятком апаратів ОБСЄ. Також вводиться заборона на використання іноземних бойових літальних апаратів".

Останній пункт -  виведення всіх іноземних збройних формувань з території України. Також передбачено виведення всіх так званих найманців.  Крім того, документ передбачає заборону на установку нових мінних споруд поблизу населених пунктів, а також вимогу щодо розмінування вже існуючих пристроїв.

В РНБО заявили, що Меморандум має виконуватися від 20 вересня.  Також, за даними РНБО, "ми не бачимо нездійснених пунктів, які є як у домовленостях від 5 вересня, так і в меморандумі про його реалізацію". 

20 вересня у Литві проходить зустрі вищого військового командування  НАТО, однією з основних тем якої є перегляд відносин Альянсу з Росією.

Українська правда 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ