Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сто днів Порошенка

Головний успіх 100 днів президентства Порошенка полягає у тому, що він став лідером воєнного часу і при цьому робить все можливе для досягнення миру.

У військовій сфері

Одразу після обрання Петро Порошенко значно активізував дії Збройних сил, які розпочали широко застосувати авіацію та артилерію, що врятувало багато життів і на кінець серпня дозволило звільнити три чверті території Донбасу від терористів.

За неповні 100 днів вдалося відновити практично знищені Збройні сили України та налагодити майже повністю зруйновану Януковичем систему забезпечення війська.

Відновлено роботу підприємств Укрборонпрому, що тепер працюють у три зміни. Порушено ряд кримінальних справ щодо розкрадань армійського майна у минулому. З Міноборони звільнено першого заступника Міністра та керівників п’яти структурних підрозділів апарату Міноборони за напрямом матеріально-технічного забезпечення: За ініціативою Президента на законодавчому рівні були зняті перешкоди для роботи волонтерів та благодійної допомоги ЗСУ.

Одним з ключових досягнень 100 днів президенства Порошенка стала демонстрація того, що Україна здатна впоратися самостійно із загрозою сепаратизму, якби сепаратистів не підтримувала Росія. На середину серпня сепаратисти стояли перед загрозою повного розгрому. Своїм вторгненням Росія показала, що у сепаратистів немає справжньої підтримки на контрольованих ними територіях. З іншого – дала підстави для поглиблення економічних санкцій Заходу.

В умовах початку прямої агресії Росії, на початку вересня, Петру Порошенку вдалося нав’язати супротивнику припинення вогню і таким чином зупинити просування частин краще озброєної російської армії. Російській армії не вдалося вирішити стратегічної мети - захоплення Маріуполя та встановлення контролю терористів над усією територією Донбасу. Українська армія отримала час щоб зібрати частково розсіяні ворожим наступом сили і зайняти нові рубежі оборони.

У зовнішній політиці

Петро Порошенко підписав угоду про асоціацію з Європейським Союзом протягом першого місяця перебування при владі і добився синхронної ратифікації цієї угоди за перші 100 днів. Це цивілізаційний крок для України, яка повертається до Європи. Підготовка до ратифікації у звичайному режимі зайняла б щонайменше 4 місяці і могла б бути повністю заблокованою Росією. Лише активні дипломатичні зусилля українського президента призвели до її одночасної ратифікації 16 вересня

На дипломатичному фронті президент вичавлює із ситуації максимум можливого, але не дозволяє собі конфліктувати з західними партнерами, хоча ті на це й заслуговують. Дипломатичні успіхи рятують життя наших бійців. Організувавши міжнародний тиск на Росію, Президент Порошенко зв’язав дії Москви, яка до сьогодні не може використати головної переваги своєї армії – авіації, бо офіційно, нібито ще, не вступила в війну.

Попри нерішучість та страх перед Москвою закордоном Порошенку вдалося виграти зовнішньо-політичний двобій. Проти Росії введено санкції найвищого рівня як з боку США та Канади, так і з боку країн Європи. Російська економіка терпить значні збитки через розв’язану агресію проти України.

Реакція світового співтовариства могла б бути і набагато гіршою – після прямого військового вторгнення Росії на територію незалежної Грузії, Європа обмежилася стурбованістю, а США заявили про перезавантаження відносин з Росією, шукаючи дружби та співпраці з Путіним. Про жодні санкції щодо російської економіки тоді навіть не йшлося. Зараз же руйнівну дію санкцій визнають навіть в Москві.

Україна отримала чималу багатомільйонну зовнішню допомогу з боку США, Канади, Великобританії. Фінансово та матеріально Україні вистояти у боротьбі за незалежність допомагають: Польща, Швеція, Нідерланди, Німеччина, Франція, Чехія, Угорщина та країни Прибалтики.

Міжнародний Валютний Фонд надав безпрецедентно великий кредит, порушивши власне правило не допомагати країнам, що перебувають у стані війни. Це сталося завдяки єдності Президента та Уряду у питанні підготовки та проведення економічних реформ. І це було однією з причин відмови від запровадження воєнного стану – МВФ міг «закрити очі» лише на антитерористичну операцію.

На якісно новий рівень вийшли відносини України та НАТО. Саміт Альянсу в Уельсі 4-5 вересня був майже повністю присвячений Україні. За його результатами Україна фактично увійшла в євроатлантичний простір безпеки.

Головним результатом саміту було рішення про створення чотирьох трастових фондів допомоги Україні, що присвячені важливим напрямками забезпечення безпеки: удосконалення логістики, системи командування, поліпшення комунікації та організації кіберзахисту України. Деякі країни погодилися прийняти на лікування та для реабілітації поранених українських військовослужбовців, частина країн взяла на себе поставку Україні медобладнання і ліків.

В частині реформ

Головною внутрішньою проблемою перших 100 днів Президента Порошенка стала недієздатна Верховна Рада. Проукраїнська частина Верховної Ради трьох фракцій як була 180 депутатів так і залишилася. Інші – перефарбовані тушки, біженці з Партії регіонів та депутати-флюгери. Вони провалювали будь-які позитивні законопроекти Президента та ініціативи уряду. Головним досягненням треба вважати її достроковий розпуск. Дострокові вибори – є актом політичної люстрації народних депутатів. Без цього реалізації системних реформ в Україні неможлива.

Адміністрація Президента разом з громадськістю підготувала пакет законів для боротьби з корупцією. Але стара Верховна Рада не підтримала його в першому читанні. На четвер 25 вересня у Президента запланована велика презентація пакету реформ – Програма до 2020 року.

Більшість реформ: децентралізація, боротьба з корупцією, дерегуляція – були заблоковані депутатами Верховної ради. За новою Конституцією, Президент може лише пропонувати парламенту та підписувати закони. Дивом був прийнятий закон про люстрацію, який активно просувала громадськість і Президент.

В умовах війни, перед лицем зовнішнього ворога Президент послідовно закликає до єдності і відмовляється від внутрішньо-політичного змагання з опозицією.

Щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі

З перших днів Петро Порошенко запропонував Мирний план Президента, який включав децентралізацію влади з розширенням повноважень місцевого самоврядування в бюджетній та культурній сферах.

Мирний план Президента вибив головні аргументи у Росії та бойовиків – війну на Донбасі не вдалося обгрунтувати захистом російськомовного населення від насильницької українізації або фінансовим диктатом Києва. Порошенко примусив бойовиків та Росію фактично визнати напад на територію України

Закони про особливий режим самоврядування 16 вересня дали можливість зупинити наступ російської армії та показати світу бажання України досягти миру, але вони не будуть діяти доти, доки Росія не виконає своєї частини угоди: відведення військ закордон, передача кордону під контроль ОБСЄ.

Амністія бойовиків не поширюється на вбивць, але стосується полонених бойовиків, якщо проти них немає доказів у вчиненні злочинів. Це дає змогу проведення обміну полоненими.

Спецфонд України не буде фінансувати відновлення територій, які не знаходяться під повним українським контролем.

Війну на Донбасі можна й необхідно виграти! Ми ведемо війну на своїй території, Росія – на чужій.

Юрій Шведа, політолог.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ