Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Спорт

Львівська «Галичанка» готується до нового сезону і єврокубків

Львівська гандбольна «Галичанка» продовжує активну підготовку до нового гандбольного сезону. Вихованки Василя Козаря, зігравши на кількох міжнародних та всеукраїнських турнірах, з нетерпінням очікують старту нового чемпіонату Суперліги, а також матчів у єврокубках. Чого очікувати вболівальникам від «Галичанки» у новому сезоні, нам розповів президент Федерації гандболу Львівщини Роман Федишин.

- Романе Степановичу, наскільки Ви задоволені підготовкою команди до нового чемпіонату України, а також трансферною політикою у літнє міжсезоння?

- Трансферна політика у нас дуже проста: повинні грати наші вихованці. Цього року нам вдалося зберегти усіх гравців і, окрім того, повернути в команду нашого багаторічного гравця Наталю Туркало. Після розмови з головним тренером команди Василем Козарем переконався у тому, що команда в бойовому складі, яким він є задоволеним. Вважаю, що «Галичанка» готова до нового сезону. У це літнє міжсезоння команда однозначно підсилилася.

- Наскільки важко було зберегти лідерів команди – Ірину Стельмах, Тамару Смбатян, Лізу Гілязетдінову та інших. Нікому не секрет, що у них були привабливі пропозиції з європейських клубів.

- Названі гравці не тільки лідери «Галичанки», а ще й гравці національної збірної України. Разом зі збірною України вони пробилися у фінальну частину чемпіонату Європи. Інтерес до цих гандболісток був дуже високий і пропозиції були привабливими з серйозних європейських клубів. Незважаючи на це, ми зуміли дівчат переконати матеріально і тим, що їм потрібно ще набратися досвіду, аби їхати за кордон. Вважаю, що вони поступили патріотично, якщо продовжили свої виступи за львівську команду.

 - Чи готові через рік відпустити цих гандболісток у провідні європейські клуби?

- Так. Наш чемпіонат який би не був, але він є. Деякі з наших гравців можуть його перерости. Думаю, що ми за них подбаємо і зробимо усе можливо, аби вони росли у професійному плані. Якщо знову поступатимуть хороші пропозиції, будемо за них раді.

- Яким бачите майбутній чемпіонат Суперліги? Чи знову, на Вашу думку, доведеться боротися за чемпіонство з ужгородськими «Карпатами»?

- Головне, що в цей складний час чемпіонат буде. Гадаю, він буде цікавим. Зараз тренери ведуть між собою дискусію у якому форматі він має пройти. Гадаю, зійдуться на тому, аби грати з’їзні тури. Тоді буде більше ігор та ігрової практики. Нікому не секрет, що гравцям у різних командах якраз її і бракує. У мене є інформація, що підсилилися команди з Ужгорода, Херсона, Миколаєва. Вважаю, що «Галичанка» також підсилилася і добре підготувалася. Увесь план, який був у літнє міжсезоння, команда виконала. Чекаємо тепер результатів (сміється).

- Чи вірите у те, що котрась з команд учасниць, окрім ужгородських «Карпат», зможе скласти конкуренцію «Галичанці»?

- Ігрові види спорту тим і цікаві, що вони непередбачувані та несподівані. Трапитися може будь-що, тим більше у жіночому гандболі. Тут є багато психології. Не завжди все вирішує фізична підготовка та майстерність гравців.

- Романе Степановичу, завдання на чемпіонат України очевидне – чемпіонство. А які завдання перед командою у єврокубку?

- Завдання ставимо максимальні – дійти до фіналу і там перемогти. Гравці у нас молоді та амбітні, а тренер досвідчений. Потрібно ставити високі планки, адже команда готова до серйозних звершень. Тепер у нас команді є кілька гравців національної збірної. Та й загалом дівчата це уже не ті дітки, які були кілька років тому. Усі вони уже сформовані гандболістки.

- В одному з своїх інтерв’ю раніше Ви говорили, що прагнете зробити з «Галичанки» команду європейського рівня. Чи можна сказати, що Вам уже це вдалося?

- Вважаю, що ще ні. Команда європейського рівня повинна мати своїх вболівальників. Для цього потрібен хороший ігровий зал і також не один-два спонсори, а з десяток людей, які готові підтримувати команду. У цьому напрямку ми рухаємося. Приємно те, що до «Галичанки» повернувся колишній президент команди Ростислав Кисіль, а також кілька підприємців торгового комплексу «Шувару» Ігор Божик, Павло Барбашов та інші. Звісно, дуже б хотілося зробити «Галичанку» менш залежною від одного спонсора. В цій справі є прогрес. Ми уже думаємо про власний зал, про вболівальників та дитячу школу. Якщо це зробимо, тоді скажемо, що «Галичанка» - команда європейського рівня.

- Домашній матч «Кубка Виклику» «Галичанка» проведе у палаці спорту «Галичина». Чи буде можливість у команди грати там матчі чемпіонату України?

- Хочемо, аби у цьому залі на нашу команду подивилися львів’яни. Хочемо нагадати їм що таке єврокубки у Львові. Щодо чемпіонату, то розглядаємо варіанти там грати домашні матчі. Якщо у період наших ігор зал буде вільний, ми гратимемо там. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ