Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Громадські активісти мають підозру, що у Садового мріють скасувати безплатне харчування

Начальник управління освіти Львівської міської ради мріє про скасування безкоштовного харчування молодших школярів - така підозра зародилась у активістів громадського руху "Пліч-о-пліч".

На вимогу громадських активістів Львова збільшити фінансування для харчування учнів початкових класів чиновники Львівської міської ради визначили суму, на яку дітей у школах мають годувати згідно з нормами. Так, враховуючи ріст цін на продукти та енергоносії, вартість харчування однієї дитини мала б становити 15 гривень. Сьогодні ж влада міста годує школяра усього за 4, 20 грн.

Хоча начальник управління освіти Львівської міськради Галина Слічна погодилась, що виділені на кожну дитину 4 грн 20 коп. – мізерна сума, виходом із ситуації вважає скасування безплатного харчування. При цьому чиновниця переконує, що за державні гроші потрібно годувати тільки учнів з малозабезпечених, багатодітних сімей, сиріт та таких, чиї батьки беруть участь в АТО. Мотивує вона це тим, щощо діти часто харчуються тим, що візьмуть із дому, а також те, що батьки самі відмовляються від шкільної їжі.

 «Ми цього року по-іншому підійшли до організації харчування. Ми мали зустрічі в серпні з батьками, ми чули думку батьків. Багато з них запропонували, що вони не хочуть, щоб дитина харчувалась за бюджетні кошти. Ми хочемо, щоб цей процес був юридично правильним, бо закон каже, що дитина повинна у початковій школі харчуватись. По місту є 284 заяви від батьків, які відмовились від харчування», – розповідає Галина Слічна.

Після звернення активістів об’єднання «Пліч-о-пліч заради майбутнього» до міського голови Львова щодо мізерного фінансування, яке влада виділила на харчування учнів 1-4 класів, управління освіти ЛМР повідомило, щопідготувало до Кабінету Міністрів прохання переглянути кошторис та збільшити виплати для дитячого харчування.

 «Ми подали до Міністерства освіти пропозиції щодо харчування дітей. Ми провели анкетування серед усіх керівників навчальних закладів щодо організації харчування, думки розділились. Зараз ми розробили анкети для батьків. З понеділка ми починаємо анкетування батьківської громади щодо організації харчування у школах міста Львова», – каже чиновник.

За словами голови громадської організації «Пліч-о-пліч заради майбутнього» Олени Пономаревої, скасовувати безкоштовне харчування для школярів початкових класів – велика помилка.

 «Це добре, що після нашого звернення, міська рада Львова скерувала до Кабміну пропозицію переглянути кошторис у цьому напрямку. Ми триматимемо це питання на постійному контролі. Але також ми категорично проти того, аби у дітей забирали шкільні обіди. По-перше, для багатьох ці порції, навіть, якщо вони малі, є потребою, бо не кожну дитину сьогодні вранці батьки можуть добре нагодувати. По-друге, частина батьків відмовляється від такого харчування, бо шкільні порції не лише надто малі, а часто несмачні – у їдальнях економлять на якісних продуктах, готують з найдешевшого. Діти не можуть їсти що-небудь, вони хочуть їсти смачне ісвіже. Далеко не в кожній школі міста про це дбають. Як наслідок – батьки відмовляються, бо діти не хочуть їсти у школі», – пояснила Олена Пономарева.

Юрко Антоняк, активіст громадського об’єднання «Пліч-о-пліч заради майбутнього»вважає позицію начальника міського управління освіти цинічною і задає запитання: «Невже саме таким чином правляча в місті ВО «Свобода» та міський голова Андрій Садовий бачать реалізацію «Програми захисту українців»?

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ