Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Україна змушена заплатити 3,1 млрд газового боргу і купити 5 млрд кубів російського газу, - експерт

Міненерго України повідомило, що опрацьовує пропозиції Європейської Комісії щодо вирішення газового конфлікту України та Росії. Як відомо, ЄС запропонував погасити 3,1 млрд дол. боргу російському «Газпрому» та придбати згідно передоплати як мінімум 5 млрд куб. м газу вартістю 1,925 млрд дол. Ціна газу становитиме 385 дол. Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Коментар:

Після довгих роздумів Україна нарешті оприлюднила свою запізнілу реакцію на останні газові переговори із ЄС та Росією. Уряд України намагається зробити вигляд, що «не в курсі» виробленого спільного рішення щодо газового питання України, ЄС і Росії.

Адже позиція Міненерго щодо трьох пунктів – «очищення» ціни від політичної складової, вироблення зручних для України графіків погашення заборгованості та приведення умов транзиту російського газ в ЄС до вимог «третього енергопакету» - це фактично приватна думка України. І вона немає нічого спільного із реальністю. По-перше, політична складова присутня і в договорах «Газпрому» із ЄС. По-друге, заборгованість Україна погашає за рахунок грошей донорів із МВФ і ЄС, а тому вимагати особливого графіку – це як у приказці, де «наша Галя балувана». Третє, змусити зараз «Газпром» прийняти умови «третього енергопакету», який Росія не визнає – це взагалі не є предметом переговорів.

Яценюк і Продан не хочуть брати на себе відповідальність за виплату боргу «Газпрому», оскільки це загрожує іміджевими втратами в очах громадськості. Саме тому уряд перебуває у пошуку причин, які дозволили би не виконувати спільне із ЄС рішення.

Проте відповідальність таки доведеться взяти. Євросоюз пройшов граничну межу терпіння у газовому питанні і пошуку справедливості для України. На жаль уряд неефективно використав 6 місяці (квітень-вересень).

Весняно-літні газові переговори зайшли у глухий кут через відмову України погашати борг, влітку уряд займався енергетичним популізмом, а коли прийшла осінь, то уряд визнав факт недостачі 5 млрд. кубометрів газу і визнав, що купити його можна лише у Росії. Але навіть за таких умов Україна не поспішала вирішувати газове питання, а готувалася обмежувати поставки газу і тепла для населення.

Власне, по інформації учасників однієї із останніх зустрічей у форматі Україна-ЄС чиновники Єврокомісії адресували урядовцям України буквально наступні слова: «Якщо ви готові приректи ваших громадян на холод і замерзання, то громадяни ЄС такого не заслуговують. Для нас благополуччя громадян ЄС не є порожнім звуком».

Саме тому, і це слід визнати, Єврокомісія вчинила авторитарно. Фактично Україні нав’язано виконання рішень заради гарантій стабільного транзиту російського газу до ЄС, уникнення повторення ситуації 2009 року та збереження соціального спокою в Україні.

Заради справедливості слід зауважити, що авторитарні методи ЄС – це намагання повернути Україну у рамки правових взаємовідносин із «Газпромом» та виконання договору, навіть якщо він є невигідним.

На жаль, затягування газових переговорів і як наслідок компромісне рішення лише на 6 місяців – це ризик для України. Адже коли через півроку завершиться опалювальний сезон (у квітні 2015 року), то Україна змушена буде знову сідати за стіл переговорів із Росією. І тоді газу у підземних сховищах у нас взагалі не буде. Але й також не буде грошей для купівлі газу. Тому оптимальним варіантом було би укладення тимчасової угоди на однорічний період.

Такою недалекоглядністю Яценюк «підклав свиню» своєму наступнику, який безсумнівно буде також часто згадувати «попередників». Адже сумнівно, що після виборів до парламенту Яценюку вдасться всидіти у кріслі прем’єра.

Росія ніби то і виграє від такого компромісу, оскільки продає Україні газ по ціні 385 доларів. Але насправді «Газпром» також потрапляє у смугу ризику. У випадку поглиблення фінансових проблем України взимку 2015 року, то «Нафтогаз» знову може перестати платити за газ, а відключення поставок буде сприйнято як дійсно спробу «заморозити» Україну. Хоча причиною буде лише фінансова недостатність.

Насправді в України немає іншого виходу із цієї ситуації як прийняти пропозицію ЄС. Хоча такий вимучений компроміс буде лише вимушеним піврічним газовим перемир’ям.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ