Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Генконсульство Польщі тисне на суд: у ролі преса хочуть використати прокуратуру і податкову?

А львівських суддів, які розглядали і розглядають далі справу про господарський спір між будівельною компанією та польським консулятом, звинуватили, ні більше ні менше, - у фінансуванні тероризму...!

Спочатку була заява про «міжнародний скандал»

Нагадаємо, що очевидну неправоту польської сторони щодо українських будівельників Господарський суд Львівської області визнав після чотирирічної судової тяганини. Рішення було винесено 11.07.2014 року. Позов компанії «ВЕЕМ-Будсервіс» до Генерального Консульства Республіки Польщі у Львові суд задовольнив частково. За виконані роботи, а саме будівництво консульської резиденції у Львові на вулиці Івана Франка, 108 поляків зобов’язали виплатити компанії 4,6 млн грн боргу.

Польська сторона з рішенням суду не погодилась: подала скаргу в Львівський апеляційний господарський суд. Далі почалася те, що годилося б назвати назвати черговими спробами тиску на українські суди та будівельну компанію. А саме генконсул Республіки Польщі у Львові Ярослав Дрозд в ситуації довкола звичайного господарського спору (ще раз зазначу – після програшу у суді) узрів «міжнародний скандал», пригрозив звернутися за допомогою «до європейських правоохоронних, судових органів, що займаються боротьбою з відмиванням грошей», «домагатися заборони в’їзду на територію ЄС особам, задіяним у «будівельній афері».

Як виявилося пізніше, такі «далекі від дипломатії» методи були лише квіточками…

«Наїзд» на суд – погляд із середини

7 жовтня. Судова зала апеляційної інстанції. Чергове – четверте за ліком – засідання суду з розгляду скарги консуляту.

Засідання починається зі звернення колегії судів до представників сторін – з проханням перестати тиснути на суд. «Ми ще не встигли винести рішення, а в прокуратурі вже є заява про притягнення нас до кримінальної відповідальності» – зазначила головуюча суддя.

Далі – клопотання в інтересах апелянта. Про вступ у справу податкової інспекції – як третьої особи, на стороні Генконсульства. При цьому представник податкової обґрунтувати своє клопотання не може. А на запитання судді, «які ваші права порушуються як третьої особи?», не відповідає.

Після відхилення цього клопотання представник польської сторони заявляє ще одне – таке ж безпідставне. Просить залучити до справи… прокурора Львівської області. Пояснює це тим, що суд не задовольняє клопотання польської сторони про надання доступу до частини документації з будівництва резиденції. Все це – на підвищених тонах, з переходом на крик, суперечки з суддями. З суддівської сторони – регулярні зауваження: «говоріть спокійно», «не кричіть», «не треба тиснути на суд», «не відволікайте увагу суддів від предмету спору», «давайте врешті почнімо розгляду по суті»…

За лаштунками…

Вступити в справу, яка її не стосується (на стороні іноземного контрагента, аби перешкодити стягненню боргу на користь українського підприємства), намагалася Державна податкова інспекція у Личаківському районі м. Львова – в особі її представника: старшого державного інспектора відділу правового супроводження позапланових перевірок управління правової роботи Головного управління Міндоходів у Львівській області Слуцького Т. Діяв податківець згідно із довіреністю, підписаної начальником ДПІ у Личаківському районі м. Львова.

А тепер про найбільш важливий нюанс. Занадто активний тиск з боку податківців «дивним» чином збігається з тим, що керуючим партнером київського ТзОВ «Міжнародний правовий центр «ЄУКОН», яке представляє інтереси Генконсульства Польщі у суді, є член колегії Міністерства доходів і зборів України, голова Громадської ради при даному міністерстві, член Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Ярослав Романчук – дані із сайту ТзОВ «Міжнародний правовий центр «ЄУКОН» - eucon.ua).

Генконсул у ролі прокурора

Беручи до уваги останні події, можна беззаперечно стверджувати про те, що польська сторона, аби добитися вигідного для себе рішення суду за відсутності доказів на свою користь, пішла ва-банк.

Саме тому повідомлення «про можливі ознаки корупції в діях суду в господарській справі» консулят сьогодні розсилає у всі «можливі» інстанції, починаючи з правоохоронних і закінчуючи Адміністрацією президента України. Найбільше у цій ситуації дивує поведінка генкосула Ярослава Дрозда. Складається враження, що польський дипломат перебрав на себе функції прокурора часів НКВС. На сьогодні під огульне звинувачення з його боку потрапили як три склади господарського суду Львівської області (загалом шість суддів, які розглядали господарський спір протягом останніх чотирьох років), так і колегія суддів Львівського апеляційного суду, яка згадану справу розглядає менше як два місяці і рішення ще не винесла. Генконсул просить усіх їх перевірити на …можливу причетність до легалізації коштів, отриманих злочинних шляхом, та фінансування тероризму.

«Обгрунтоване» пояснення таких звинувачень зводиться ось до чого. До будівництва резиденції консульства начебто залучалися фіктивні субпідрядники. Мовляв, оскільки фіктивні компанії «кришувала» сім’я Януковича, а колишній президент причетний до розпалювання тероризму на Донбасі, то українські судді, які винесли у господарському спорі рішення на користь будівельної компанії, можуть бути причетними до фінансування тероризму…Отака схибнута логіка.

Замість епілогу

Зеновій Бермес, голова Громадської ради при Львівській ОДА, президент Асоціації роботодавців Львівської області:

«Побувавши на останньому судовому засіданні з розгляду апеляційної скарги Генконсульства Польщі, я був украй подивований тим шаленим неприхованим тиском, що чиниться на суд. Найбільше здивувало те, з якою наполегливістю у справу про приватний спір між двома господарськими суб’єктами намагався вступити український державний орган – податкова,… щоб відстояти стягнення коштів на користь польського консульства. Розібратися в цьому, вочевидь,мають судові органи.

А взагалі це абсолютно ненормальна ситуація, коли вітчизняний платник податків змушений захищати свої права у таких умовах, враховуючи, що до цього була чотирирічна судова тяганина, під час якої будівельна компаніячесно виграла суд першої інстанції».

Віктор Корнієнко.

Фото - www.radiosvoboda.org

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ