Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Кримінал

У колишньому «Беркуті» ситуація, як на Сході – залякування і кісельовщина, - Баховський

Нині ситуація в Спеціальному батальйоні міліції (СБМ), колишньому «Беркуті», мені нагадує маленький схід України. Продовжується зомбування, кісельовщина: прості міліціонери, сержанти, рядові слухають своїх командирів, які є зацікавленою стороною, і усіляко залякують їх. Про це в коментарі Гал-інфо розповів заступник начальника управління кадрового забезпечення ГУ МВСУ у Львівській області Роман Баховський.

Як розповів Роман Баховський, кадрова комісія ГУ МВС, 8 жовтня, мала прийняти рішення щодо призначень офіцерського складу в новий батальйон СБМ.

«На комісію була запрошена громадськість з метою унеможливити призначення у цей підрозділ одіозних бійців колишнього «Беркуту», які особливо "відзначилися" в Києві під час Майдані та уночі, коли відбувся підпал бази «Беркуту» у Львові. Моя пропозиція була такою: запропонувати їм місця в інших підрозділах. Але вийшло навіть краще, адже кадрова комісія вирішила перенести засідання на невизначений термін та вийти з клопотанням до МВС, щоб призначити позачергову атестацію. Позачергова атестація вирішить питання придатності та доцільності перебування на посаді і в органах МВС загалом усіх», - пояснив Роман Баховський.

Наразі в самому батальйоні колишнє керівництво «Беркуту», яке ще й досі залишається на посадах, намагається посіяти серед бійців панічні та бунтівні настрої.

«Бійцям, в тому числі тим, які сьогодні є в зоні АТО, розповідають, що кадрова комісія не буде нікого призначати на посади, і всі вони будуть звільнені. Наголошують, що звільнять навіть тих, які беруть участь в АТО. Нині керівництво СБМ нагнітає обстановку. В батальйоні штучно підігрівають бунтівні настрої.

Я наголошую на тому, що ніхто не чіпає звичайнихрядових бійців. Ми розуміємо, що вони були заручниками ситуації, заручниками кісельовщини. Ми знайдемо заміну командирам батальйону та рот, щоб там буланормальна атмосфера і щоб цей підрозділ відродився з попелу, як пташка Фенікс, і став на оборону міста та країни, щоб там були нормальні, адекватні люди, патріоти», - розповів Роман Баховський.

Водночас він наголосив, що серед тих бійців СБМ, які перебувають в зоні АТО, є гідні люди, які можуть в майбутньому обіймати керівні посади в батальйоні.

«Сьогодні в зоні АТО серед командування є такі, які відмовилися їхати під час ротації на Майдан, забрали своїх підлеглих з бази вночі, коли підірвали базу, відчувши небезпеку. Вони не бажали підставляти своїх бійців, і з перших днів відстоюють територіальну цілісність країни на Сході. Ми відстежуємо чітку позицію кожного керівників», - розповів Роман Баховський.

Він вкотре наголосив, що бійці не повинні піддаватися залякуванню з боку командирів.

«Це буде переатестація всіх, але претензій до абсолютно усього особового складу не виставляють. Є обурення щодо дій конкретних працівників та конкретного особового складу цього підрозділу, осіб з числа керівного складу, які перебували на базі під час підриву.

В процесі підготовки до цієї кадрової комісії я дійшов до висновку, що було допущена халатність із самого початку розслідування цієї трагедії - в лютому-березні. Вона полягала в тому, що коли порушили кримінальну справу щодо підриву бази, коли Генпрокуратура порушила кримінальну справу щодо подій на Майдані, весь керівний склад від командира батальйону до командирів взводів «Беркуту», усі, хто впливають на рядових, на головних свідків, мав бути відсторонений від посад. Тобто, претензії є до конкретних керівників батальйону.

Тут буде особистісний підхід. Встановлення вини кожного. Вони хочуть уникнути відповідальності. Але я дуже сподіваюся, що справа почне рухатись. Я не хочу, щоб організована злочинна група мала посвідчення міліціонерів і забезпечувала охорону громадського порядку. Для них є два варіанти – бути покараними не дуже строго і дуже строго. Не покараними вони не можуть бути», - сказав Баховський.

Він також додав, що атестація може проводитись позачергово тільки за рішенням міністра, адже момент був втрачений після того, коли працівників «Беркуту» переатестували в квітні.

Чи буде це публічною переатестацією, - це, за словами Романа Баховського, буде залежати від активності громадськості.

«Цей процес мусить бути на особливому контролі громадськості, адже сьогодні настав переломний час у цій справі», - сказав Роман Баховський.

Непростою є тепер атмосфера в самому СБМ, адже на роботу поновилися колишні «беркутівці», які звільнились через Майдан.

Однак Роман Баховський переконаний, що атмосфера в СБМ стане нормальною, як тільки пройде оновлення та очищення, а винні будуть покарані.

Він зазначив: «Ми надамо їм усю необхідну підтримку, підсилимо працівниками патрульної служби, працівниками «Грифону», які мають хорошу спортивну форму і ознайомленні із роботою міліції. До цього батальйону нині є упереджене ставлення громадськості. Розумієте, є копленксна проблема. Скажімо, на Сході у цей час воюють добросовісні правоохоронці. Проте ніякі волонтерські організації не хочуть допомагати міліції, а особливо Беркуту».

«З приводу тих «беркутівців», які звільнилися через Майдан і тепер поновилися, є ще одна історія. У травні був лист за підписом 8 осіб керівного складу «Беркуту» до міністра МВС з проханням не поновляти тих, хто звільнився в січні і перейшов на бік народу, бо вони, начебто, зробили це з корисливих мотивів. Все це буде долучатися до службового розслідування, яке ми контролюватимемо усіма силами», - розповів Роман Баховський.

Він також закликав молодих та свідомих патріотів іти на роботу в міліцію.

«Ми формуємо команду молодих, які бажають щось змінити. Оформлятимемо їх на курси в патрульну службу. Ми розуміємо, що 1800 грн зарплати - це невелика сума, але підвищення зарплати – це питання часу. Я один не можу все змінити, але якщо нас буде багато, то я допомагатиму усім молодим патріотам, які хочуть оновлення міліції. Потрібна така крапельниця, щоб вилікувати міліцію. Хто хоче вступати на службу в міліції і докладатися до її оновлення, то у нас є батальйон патрульної служби, батальйон «Львів» і внутрішні переміщення, і ми просимо, щоб зголошувалися свідомі люди. У мене завжди відкриті двері і я готовий до контакту», - сказав Роман Баховський.

Розмовляла Анна Новик.

Фото - zik.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ