Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Однієї ночі в Грузії розігнали все ДАІ. Так розпочалася реформа міліції

Реформу міліції в Грузії розпочали з того, що однієї ночі ліквідували ДАІ. Три місяці такої служби у Грузії взагалі не було, і ситуація на дорогах не змінилася. А потім набрали нових молодих хлопців і дівчат, які були поганими поліцейськими, не мали жодного досвіду, але вони взагалі ніколи не брали хабарів і штрафували всіх підряд.

До того в Грузії ж досі нікого не штрафували.Кожні сто метрів стояли пости, і люди просто проїжджали, викидаючи їм гроші в сірникових коробках.  Про це 14 жовтня під час зустрічі з керівництвом міліції Львівщини розповіла екс-міністр внутрішніх справ Грузії Ека Згуладзе.

Для Грузії, зауважила екс-міністр,  ціллю були не реформи, а вирішення конкретних проблем.

1. Корупція

2. Кримінальний світ, який керував країною

3. Тіньова економіка.

4. Країна-банкрут.

У Грузії на той час заборгованість по пенсіях і зарплатах становила 6-8 місяців, постійні відключення електрики, газ був лише у Тбілісі.

За два роки в країні чисельність штату міліції скоротили з 90 тисяч осіб до 30 тисяч. Це звільнило ресурси і дало можливість підняти заробітну плату. Скорочення було досягнуто через оптимізацію структури за рахунок департаментів, які дублювали функції один одного.

«Ми ставили собі за мету дати людям хоч і не надто велику, але достойну заробітну плату. За три роки вдалося досягнути зростання зарплати поліцейського в 15 разів», - розповіла Ека Згуладзе.

Наступною проблемою, додала колишній міністр, була проблема надзвичайно низької довіри людей до міліції.

«Ми провели потужну піар-кампанію, рік часу витратили на те, щоб наших міліціонерів перестали називати псами. За два роки рівень довіри до міліції зріс від нуля до 64%», - запевнила вона.

Першою службою, за яку взялися реформатори, була служба ДАІ, оскільки це саме той підрозділ, з яким громадяни стикаються практично щодня. В Грузії, розповідає пані Згуладзе, ніколи нікого не штрафували. Пости ДАІ стояли кожні сто метрів, автомобілісти викидали гроші з вікна в сірникових коробках і проїжджали. Тому однієї ночі службу ДАІ просто ліквідували, звільнили 16 тисяч співробітників. Три місяці дороги у Грузії взагалі ніхто не контролював, хоча й ситуація з ДТП не змінилася. А через три місяці створили патрульну службу. Набрали нових людей, вдягнули їх у нову форму, підняли зарплати. Ці хлопці і дівчата були не дуже добрими поліцейськими, але вони посміхалися, були послужливими, взагалі не брали хабарів і штрафували всіх підряд. Штрафували дуже жорстко. Якщо ж ловили п’яного за кермом, відвозили додому і могли навіть наступного дня прийти вранці і поцікавитися, як його самопочуття. А при потребі могли навіть зняти кота з дерева.

«Це був чисто маркетинговий хід. Нам важливо було, щоб люди нам повірили і почали поважати поліцію. Змінити ДАІ було легше, ніж кримінальну поліцію. Останні спершу цих патрульних ненавиділи, але згодом їм також захотілося поваги. Виявилося, що повага, самоповага і статус для них також важливі. Хоча кількасот міліціонерів, на жаль, довелося арештувати за явні корупційні діяння», - розповіла колишній міністр.

За словами Еки Згуладзе, сьогодні поліцейські в Грузії мають достойну зарплатню, медичне страхування, забезпечені всім необхідним для роботи. Якщо розумно підійти до справи, каже вона, то коштів на це потрібно не так і багато.

«Ми збудували нові прозорі будинки для відділень поліції. Завдяки цьому у нас зменшилися видатки на утримання і ремонти старих будинків. Ми  відмовилися від кабінетної системи. Спершу поліцейські були дуже незадоволені, але за 3-4 місяці пристосувалися і стали використовувати робочий час ефективніше, а відтак, не сидіти на роботі по 15 годин. Найкращі з них отримували не матеріальні премії, а подарунки, наприклад, поїздку в Париж. Ми підрахували, що відомчі поліклініки – це надто дорого. Медичне страхування працівників та їхніх сімей стало значно дешевшим та ефективнішим заходом.

Те саме з автомобілями. В Грузії міліція часто користувалася своїми приватними машинами, що ускладнювало експлуатацію. Ми закупили нові машини в лізинг: не надто дорогі, проте, якісні», - розповіла колишня чиновниця.

Пані Згуладзе запевнила, що сучасна Україна має значно кращі стартові можливості для реформи міліції, аніж це було в Грузії. В України менше проблем з ресурсами і кваліфікованими кадрами, є високий запит суспільства на реформи.

«Хтось, можливо думає, що в маленькій Грузії з 4,5 мільйонами населення реформи здійснити легше, ніж в Україні. Навпаки, важче: у нас всі практично один одного знають, всі одне одному родичі.  У вас є хороші ідеї, але зі всіх боків чомусь страшенний песимізм. Ви маєте вірити в те, що у вас вийде. Без віри навіть найкращий проект не здійснити. Ви маєте знайти свій шлях. І нам потрібна велика Україна, щоб результати маленької Грузії були більш переконливими», - каже вона.

Колишня очільниця міністерства внутрішніх справ зазначила, що після зміни влади в Грузії поміняли керівництво поліції, департаментів, навіть підрозділів. Однак звичайні працівники не помінялися, і завдяки їм система працює, як і працювала: «І цього вже не змінити, бо живучи достойно, до колишнього життя люди повертатися не хочуть».

Фото - NEWSGEORGIA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ