Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівська мерія знищує єврейську історико-культурну спадщину

Відношення Львіської мерії до єврейської історико-культурної спадщини вкрай жорстоке, - директор «Єврейського відродження» і Центру дослідження юдаїки Мейлах Шейхет

"На старому єврейському кладовищі розбудовується Краківський ринок. В 2010 році Старе єврейське кладовище внесено до реєстру історико-культурної спадщини України, однак ніяких запобіжних заходів для припинення наруги над єврейськими похованням адміністрація міста під головуванням А.І. Садового не робить.

На останній зустрічі Пан Садовий запропонував єврейській громаді заплатити за перенос ринку(?!?!). 

На кладовищі поховані видатні люди єврейської громади Львова, за святістю видатних людей там похованих - це друге кладовище після кладовища на Масличній горі в Єрусалимі.

Українська громадськість Львова, Ватикан і українська греко-католицька громада Канади вимагали забрати Краківський ринок з території поховань, однак незаконний Краківський ринок продовжує розбудовуватись з погодження міської адміністрації, якій неодноразово повідомлялось про це.

В ці дні розпочалось нове будівництво на території поховань. Влітку добудовувались торговельні павільйони, про це повідомлялось адміністрації міста. Але яких дій можна очікувати від адміністрації міста, коли сам міський голова, жадає фінансів від постраждалої єврейської громади міста, це є продовження комуністичної диктатури в ментальності і діях міської адміністрації, Голокосту в сьогоденні... .

Така ж самі ситуація з Янівським кладовищем, де саме через дії міськвиконкому шляхом "перекручування" змісту словотворення нею ж самою створених директивних документів, без дотримання Законодавства України твориться жахливе відношення до єврейських поховань.

Жодна з територій масових поховань довкола околиць Львова (загинуло понад 500000 жертв нацистського терору) і на Цитаделі не відокремлена від містобудівної ситуації міста. Що само собою загрожує нецільовому використанню цих земель і забудові цих поховань. 

А це забудована вже вулиця Січова, не відзначені Лисиничі, Білогорща. В Цитаделі на вул. Грабовського, 11 немає жодних інформаційних стендів, що національна пам'ятка: концентраційний табір військовополонених Шталаг-328, де за даними Надзивчайної комісії з розслідування злочинів німецьких нацистських окупантів було замордовано тортурами, інфікованими смертельними інфекціями, розстріляно понад 140000 ув'язнених від загальної кількості 290000.

Адміністрацією міста не вчинено жодних пам’яткоохоронних заходів, а у Вежі Смерті створено ресторан "Цитадель Інн", де 12 червня ц.р. відбулось прийняття Посла Великобританії в Україні за участю Мера Міста. Звичайно Посол Саймон Сміт про історію Вежі Смерті не знав, але очільники мають знати - вони закривають очі на історію міста, бо територія і споруди в комплексі "Цитаделі" заплановані для подальшої комерції. Колективна Пам'ять Людства про невинно убієнних, про жорстокість нацизму і комунізму, - для міської адміністрації цілком виходить зайва.

На території Юдейської дільниці спокійно існую антисемітський ресторан "Жидівська Кнайпа "Під Золотою Розою" - де назва ресторану запозичена з назви сакральної споруди синагоги "Турей Загав" (Золота Роза) і де треба торгуватись за ціну їжі (бо ж жиди є торгаші ...), де можна накинути на себе капелюх з приклеєними пейсами і т.д. Голова Міста бачить в цьому лише елементи промоції бізнесу, його формула наповнення ресторану влаштовує і тому видно не наполягав на виконанні Рішення суду, аби розібрати літній майданчик цього ресторану, розташований на території зірваного німецькими нацистами Бейс Мидрашу - Будинку Вчення. 

Така ж сама маніпуляція відбулась з землею Юдейської дільниці Львова, де територія і споруди з "Історичного Центру Львова" за списком ЮНЕСКО були незаконно віддані під будівництво готелю. Постановою Львівського Апеляційного Господарського суду від 01-10-2014р. ці Рішення скасовані. 

Під виглядом Міжнародного конкурсу вирішено було не досліджені археологами площадки від зруйнованої німецькими нацистами унікальної єврейської культурної спадщини в центрі міста перетворити на архітектурний цвинтар заливши бетоном і накривши гранітними плитами, перетворивши їх під променад для довколишнього ресторанного бізнесу. Господарський суд Львівської області, Львівський Апеляційний Господарський суд та Вищий Господарський суд України скасували цей "Міжнародний конкурс". Сталось це звичайно через перемогу Майдану, через дотримання законодавства і високе сумління суддів, адвокатів, через неухильну підтримку збереження єврейської історико-культурної спадщини українською громадою міста. 

Збереження юдейської дільниці в її автентичному контексті є вимогою ЮНЕСКО до цілого "Історичного Центру Львова" - є надзвичайно важливим, адже юдейська дільниця було сформована в 14-15 століттях, в 16 столітті був збудований всесвітньо відомий комплекс синагоги "Турей Загав - Золоті Рядки" геніального коментатора релігійних тлумачень Рабина Давида га Леві Сегал. Чи розуміють в міській адміністрації міста, що саме висока толерантність громади середньовічного Львова до юдейської присутності уможливила будівництво комплексу синагоги і що це життєво важливо ту толерантність від 16 століття зберегти, продовжити реставраційними заходами для прийдешніх поколінь і перекинути місток через криваве 20 століття в 21 століття і в майбутнє аби демонструвати цю унікальну спільну історію проти антиукраїнських та антисемітських ворогів, проти україножерів та антисемітів. 

Майдан, Революція Гідності об’єднав українців та євреїв ще більше - Слава Україні!."

Meylakh Sheykhet

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ