Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбулася міжнародна конференція "Галицькі стратегії"

18 жовтня у Львові відбулася міжнародна конференція "Галицькі стратегії", організована ГО "Європейська галицька асамблея". Почесними гостями конференції стали міський голова Львова Андрій Садовий, екс-міністр економіки України Павло Шеремета, правозахисник та публіцист з ФРН Вольфганг Темплін та угорський економіст і дипломат Тамаш Беркі. Захід зібрав представників влади, політиків та громадських діячів з Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської областей та Києва, повідомила прес-служба ГО "Європейська галицька асамблея".

Голова Наглядової ради "Європейської галицької асамблеї" Микола Яковина наголосив, що конференція є окресленням візії та підготовкою стратегічних напрямків для євроінтеграції як Галичини, так і всієї України.

"Як казав Мао Цзедун, щоби навчитися плавати, треба плавати. А щоби плавати, потрібна лоція. Тому наша сьогоднішня робота, це окреслення візії, підготовка до створення важливих стратегічних напрямків, на основі яких можна буде долати цей важкий шлях. Нас чекає тяжка робота, але сподіваємося з нею впоратись" – сказав він.

Міський голова Львова Андрій Садовий у вітальному слові до учасників підкреслив, що готовий долучитися до роботи над розробкою стратегії розвитку Галичини, бо успішна Галичина є одним із його пріоритетів.

Водночас екс-міністр економіки Павло Шеремета підкреслив під час виступу, що Львівщина відкриває Україні шлях до Європи. За його словами, для області пріоритетною є галузь туризму, але потрібно розвивати й інші напрямки, а особливо, піклуватися про інфраструктуру.

Угорський експерт Тамаш Беркі розповів про досвід Угорщини під час входження до ЄС.  Він порівняв цей процес із марафоном для тих, хто не вміє бігати і порадив українцям бути дуже скрупульозними та виваженими. Водночас він наголосив, що такі заходи, як "Галицькі стратегії" слід проводити й по інших регіонах країни, щоби виробити стратегію вступу до ЄС на загальнодержавному рівні.

Німецький політик і правозахисник Вольфганг Темплін зазначив, що позаду залишилися кілька місяців, що були визначальними для долі України і додав, що на його переконання, стратегію розвитку України можна вибудовувати саме з Галичини, зважаючи на тісні зв'язки цього регіону з Європою і проєвропейські настрої галичан.

Голова ГО "Європейська галицька асамблея" Володимир Павлів розповів, що конференція стала першим за кілька минулих десятиліть заходом, під час якого обговорювали комплексний розвиток Галичини.

«Чи не вперше після 1991-го року було поставлено питання про регіональний розвиток Галичини як цілісності – тобто, трьох західноукраїнських областей – Івано-Франківської, Тернопільської і Львівської областей. Ми хотіли б, щоб наші напрацювання поширились на інші області – Закарпатську, Чернівецьку. Ми продовжуватимемо цю розмову – як нам знайти економічний, політичний та культурний інтерес для наших регіонів і для нашої держави загалом», – зазначив голова ГО «Європейська галицька асамблея» Володимир Павлів.

За підсумками конференції створено ініціативну групу, яка працюватиме над підготовкою міжнародного форуму "Галицькі стратегії", запланованого на наступний рік.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ