Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Скасування Євросоюзом мит для України не дало відчутного результату

Скасування Євросоюзом з травня 2014 року великої кількості імпортних мит на українські товари не призвела до буму їх продажу.

Про це в статті ZN.UA пише Павло Гайдуцький, академік НААН, директор Інституту стратегічних оцінок при Президентському фонді Леоніда Кучми "Україна".

Він зазначає, що не знаходять свого статистичного підтвердження сподівання на результати від скасування ЄС в односторонньому порядку ввізних мит для України. Поки цей жест доброї волі не дає відчутного результату.

І не варто думати, зазначає він, що в ЄС про це не здогадувалися раніше або не знають зараз.

Скасування ЄС з травня 2014 р. великої кількості імпортних мит на українські товари не призвела до буму їх продажу. Більш того, з травня в торгівлі України з ЄС товарами як раз і з'явилося негативне сальдо, що залишилося на всі три наступних місяці.

Всього за перше півріччя експорт з України в ЄС зріс лише на 15%, зокрема в галузях, де умови торгівлі були ліберальними і до застосування одностороннього безмитного режиму.

Значить, пояснює експерт, вплив пільгового тарифного режиму було слабким, український експорт в ЄС більше гальмується вже не тарифами, а сертифікатами і стандартами якості, а також квотами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ