Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Поляки рекомендують українцям навчати дітей віри в себе та адмінреформу

Українським школярам потрібно допомогти повірити в себе та свої можливості, кожна дитина має відчувати, що вона – важлива для суспільства. Таку думку висловила директор школи №9 у Щеціні (Польща) Діонела Бернарска під час міжнародного круглого столу з питань середньої освіти в Україні. Повідомила прес-служба громадського об’єднання «Пліч-о-пліч заради майбутнього».

«В нас вчитель робить все можливе, щоб дитина проявила себе, розкрилась та побачила якісь свої таланти, навіть, якщо вони не є явними. Для нас головне – щоб дитина вірила в себе і це – головне завдання вчителя. Якщо вчитель з цим не справляється – адміністрація школи проводить з ним роз’яснювальну роботу», – пояснила вона.

Як зазначила радник міністра освіти Польщі Ольга Іваняк, такий підхід до організації навчально-виховного процесу зумовив високий статус польської освіти в Європі. Окрім того, радник міністра розповіла, що нинішня «золота ера» в польській освіті наступпила завдяки освітнім програмам Євросоюзу, оскільки була проведена адміністративна реформа, кошти на освіту стали зосереджені на місцях, сам ЄС почав фінансувати частину наших освітніх програм.

«Ми рекомендуємо українській стороні якомога швидше провести адміністративну реформу, децентралізувати владу, щоби адміністративні одиниця мала більше повноважень. Тільки паралельно з нею можна буде провести якісну реформу в галузі освіти», - каже Ольга Іваняк.

Також польські освітяни пояснили, що реформа їхньої освіти полягала й у тому, що вони чітко відмежували її рівні, поділивши на початкову школу, гімназію та ліцей. При цьому, вся шкільна освіта є профільована за блоками та класами – вчитель, відштовхуючись від здібностей дитини, записує її у профілюючі класи та дає їй змогу навчатись за конкретними навчальними блоками (блок точних наук, гуманітарних чи творчих).

«Це дозволяє нашим ліцеїстам до закінчення навчання отримати якісні знання і вступити до престижних вишів», - додала Діонела Беднарска.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ