Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Донбас потоне в радіоактивних шахтних водах

Бойові дії на сході України стали причиною того, що Донбас і південні області Росії через чотири-п'ять місяців можуть зіткнутися з небезпекою зараження водами із затоплених шахт. Рівень радіації в них перевищує межі допустимого. Про екологічну катастрофу, що насувається на регіон, заявив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

"У Єнакієвому затоплена шахта "Полтавська", біля неї затоплюється "Вуглегірська". Поряд з ними є шахта "Юнком", на якій в 1979 році був проведений ядерний вибух. Зараз брудні шахтні води піднімаються, і вони винесуть радіоактивні речовини на поверхню, де рівень радіоактивного забруднення перевищуватиме норму в 1000 разів", - розповів Михайло Волинець, повідомив irtafax.

"А ще зовсім поруч (в Горлівці, - ред.) є шахта "Олександр-Захід", в яку в 1989 році проникло 50 тонн брудної хімічної речовини монохлорбензола, які з'єдналися з іншими шкідливими речовинами під землею, і вийшла гримуча суміш", - зазначив гірник.

За його словами, тіла шахтарів, що потрапили в це середовище, просто розчинилися, як в кислоті. Волинець сказав, що небезпечна ділянка локалізували, а шахта була закрита. 

"Зараз неконтрольоване затоплення шахт винесе ці шкідливі хімічні речовини на поверхню. Через це буде отруєний шар землі з питною водою. Вода затопить підвали, поля, асфальт і все інше - це перетвориться на брудне болото. Крім того, будуть отруєні притоки річки Сіверського Донця, акваторія Азовського моря, а також територія Росії. В Ростовській області закрито понад 100 шахт за останні 25 років, тому буде отруєна річка Дон", - сказав голова Незалежної профспілки гірників.

На думку Волинця, населення України має усвідомити цю катастрофу.

За словами Волинця, жити на території Донецької та Луганської областей буде дуже складно, особливо взимку. Населення має отримати правильну інформацію, усвідомити, де їм доведеться жити. Вони не повинні думати, що через 2 роки піднімуться шахтні води на поверхню, тому що вони піднімуться через 4-5 місяців, а може і швидше.

Прес-служба ДТЕК заявила, що в Донецькій області шахта "Комсомолець Донбасу" виявилася затопленою після того, як після чотириденного артобстрілу з боку бойовиків з ладу вийшли насоси.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ