Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В Польщі ніхто не ставить питання про поділ України чи якоїсь іншої країни, - Дещиця

В політичному істеблішменті Польщі ніхто не ставить питання про поділ України чи якоїсь іншої держави. Про це сьогодні, 21 жовтні, під час брифінгу у Львові заявив Надзвичайний і Повноважний посол України в Республіці Польща Андрій Дещиця.

«Таких настроїв (щодо поділу України – ред.)у Польщі немає крім того, що існують настрої любові до Львова. Думаю, що навіть якщо і є якісь групи, що говорять про гіпотетичну можливість повернення Львова, вони насправді не впливові і в політичному житті Польщі не відграють жодної ролі», - запевнив Дещиця.

«Ці заяви скоріше все ж таки були певною можливістю того, що міг сказати Путін, але про це ніхто не може знати, - додав він.

Заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський додав, що слова про поділ України Росією і Польщею є спекуляціями, які не варто коментувати.

«Факти свідчать про те, що керівництво Російської Федерації живе стереотипами і комплексами 19 століття чи середини 20. Можемо згадати слова керівників третього рейху про Польщу. Мовляв, такої країни немає, треба її поділити. Ця риторика сьогодні в той чи інший спосіб лунає з Кремля, і вона стосується не лише України, а й Казахстану чи балтійських держав, і це становить небезпеку. Цю небезпеку усвідомлюють всі демократичні країни, і тому вони єднаються», - додав він.

Дипломати зауважили, що подібні заяви є спекуляцією, яка може спровокувати певною мірою і поляків. Водночас вони запевнили, що Польща є надійним партнером України, яка проявила справжній дух партнерства, коли Росія вдарила в спину.

Нагадаємо, у неділю, 19 жовтня, з’явилася інформація про те, що спікер Польського сейму і в недавньому минулому голова МЗС Польщі Радослав Сікорський в інтерв’ю американському журналу Politico розповів, що Володимир Путін ще 2008 року, під час візиту в Москву тодішнього польського прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска, запропонував Польщі взяти участь у розділі України. «Україна – це штучно створена країна, а Львів – польське місто, і чому б нам разом не залагодити цю проблему», – наводить слова російського президента Сікорський. Туск ніяк не став реагувати на цю пропозицію, ясно давши зрозуміти, що Польща не хотіла б мати з цим нічого спільного.

Ввечері в понеділок, 20 жовтня, Сікорський спростував зроблене від його імені журналом Politico твердження про те, що президент Росії Володимир Путін пропонував Польщі розділити Україну. «Деякі мої слова були інтерпретовані в гіпертрофованому вигляді», – написав колишній голова польської дипломатії у Twitter. При цьому Сікорський не став пояснювати, які його слова були неправильно передані.

Єва Копач, яка змінила Туска на посту прем'єр-міністра Польщі, вже прокоментувала статтю, опубліковану журналом, в інтерв'ю польській телекомпанії TVP. «Якщо така пропозиція була зроблена Путіним, то це скандал, – заявила вона і додала. – Жоден польський прем'єр-міністр не братиме участі в такому ганебному діянні, як розділ іншої країни». При цьому, за словами Копач, вона ніколи не чула про подібні пропозиції.

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ