Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Канівець: Питання децентралізації влади – першочергове завдання для майбутньої Верховної Ради

Кючове питання сьогоднішнього порядку денного розвитку країни – це внесення змін до Конституції у питанні децентралізації влади – те, чого так і не зробила Верховна Рада цього скликання і що стоїть першим серед завдань наступного парламенту. Про це на парламентському телеканалі «Рада» заявив народний депутат України, голова виборчого штабу «Громадянської позиції» Олег Канівець. Повідомила прес-служба штабу.

Новообраний парламент повинен буде негайно розпочати вирішення тих питань, які не зміг вирішити нинішній. Серед них, вважає Канівець, відмова від монополії у будь-якій сфері, зняття недоторканості з чиновників, подолання політичної корупції і досягнення прозорості партійного фінансування: «Нинішньому парламенту так і не вдалося подолати політичну корупцію. Це стосується законодавства, яке регулює фінансування політичних партій. «Громадянська позиція» разом з громадськими організаціями, з ініціативою «Реанімаційний пакет реформ» підтримує законопроект, який дозволить проводити прозоре фінансування політичних партій, який буде регулювати їх державне фінансування і унеможливить залежність партій від олігархів. Ми вважаємо, що партії, які проходять до парламенту, стають частиною влади, а отже мають право претендувати на державне фінансування».

Серед не менш важливих питань, які будуть стояти перед новою Верховною Радою, Канівець називає відкриття реєстрів про право на нерухомість і речові права: «За перші три місяці нового парламенту ми повинні розкрити кінцевого бенефіціара – власника, фізичну особу, яка володіє банком, ЗМІ, стратегічним підприємством. Люди нарешті повинні дізнатися реальні прізвища власників. Цей процес має бути максимально прозорим».

Але основне, що дасть поштовх усім іншим реформам, має бути пов’язане з внесенням змін до Конституції у питанні децентралізації влади. «Нас очікує серйозне адміністративно-територіальне реформування, яке має спиратися на близько сто законів. Тільки після того як буде внесено зміни до існуючого адміністративно-територіального устрою, децентралізація реально запрацює», – зауважив Канівець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ