Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Проти Януковича відкрили справу за "Харківські угоди"

Генеральна прокуратура України 31 липня відкрилися щодо екс-президента України Віктора Януковича кримінальне провадження за підписання ним договору з РФ з питання перебування Чорноморського флоту РФ на території України. Про це йдеться у відповіді Генеральної прокуратури України на інформаційний запит, фотокопія якого опублікована на сайті "Преступности.НЕТ" у вівторок.

Дане провадження, відкрите за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу (перевищення влади або службового становища, що спричинило тяжкі наслідки), об'єднано з двома іншими, відкритими 1 серпня по ч.1 ст.111 КК (державна зрада) і за ч.1 ст.255 КК (створення злочинної організації з метою вчинення тяжкого злочину). 

Як наголошується в документі, щодо Януковича в даний час відкрито ще 4 кримінальні провадження у 13 статтями Кримінального кодексу України. 

В рамках досудового слідства по кримінальному провадженні про перевищення Януковичем влади, що привів до масових жертв серед протестувальників в листопаді 2013 - лютому 2014 року, розслідуються кримінальні правопорушення про видання ним 27 лютого 2014 указу про перенесення ставки Верховного головнокомандувача, Нацбанку і МЗС в Севастополь , а також про його заяви про нелегітимність вищих органів державної влади. Правопорушення кваліфіковано за ч.2 і 3 ст.109 Кримінального кодексу (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади). 

Також Генпрокуратура веде досудове слідство по провадженні від 25 березня за фактом заволодіння Януковичем держкоштами в розмірі 220 млн грн шляхом фінансування будівництва телекомунікаційної мережі спецпризначення, яка, згідно з умовами приватизації ВАТ "Укртелеком" і договором купівлі-продажу від 11 березня 2011 року, повинно було здійснюватися за рахунок ТОВ "ЕСУ". 

Крім цього, Генпрокуратура проводить досудове слідство у ще двох кримінальних провадженнях, пов'язаним із заволодінням Януковичем за змовою з головою правління НАК "Надра" держмайном в особливо великих розмірах, а також про зловживання Януковичем та іншими посадовими особами владою в 2010-13 роках, які привели до тяжких наслідків. 

Як повідомлялося, в квітні 2010 року в Харкові на той час президент України Віктор Янукович і президент Росії Дмитро Медведєв підписали угоду, згідно з якою термін перебування Чорноморського флоту РФ в АРК продовжується на 25 років, починаючи з 2017 року, з можливістю продовження перебування флоту ще на п'ять років, якщо жодна зі сторін не заявить про вихід з угоди. В обмін на це українська сторона отримала знижку в ціні газу в розмірі 30%, але не більше $ 100 за 1 тис. куб. м.

Еспресо.TV

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ