Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна не зволікатиме з імплементацією розділів Угоди про асоціацію з ЄС, - Чалий

Україна приступає до імплементації конкретних розділів Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, наголошує Заступник Глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий. Повідомила прес-служба Президента України.

"Ніякого перенесення Угоди про асоціацію немає. Є чітке рішення, що з 1 листопада ця Угода застосовується", - зазначив Валерій Чалий під час брифінгу.

Він зауважив, що тимчасове застосування Угоди про асоціацію стосується усіх розділів, окрім ІV - щодо створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, замість якого для України тимчасово запроваджений пільговий режим односторонніх торгівельних преференцій.

Валерій Чалий також нагадав, що 20 листопада Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ підтримала продовження торгових преференцій для України до кінця 2015 року.

«Я сподіваюсь, що це рішення буде підтримано Європарламентом, і ми будемо мати пільговий варіант торгівельних відносин до кінця 2015 року», - сказав Заступник Глави АПУ.

Валерій Чалий повідомив, що з 1 листопада втілюватимуться положення розділу ІІ «Політичний діалог та реформи, політична асоціація, співробітництво та конвергенція у сфері зовнішньої та безпекової політики», в тому числі стаття «Діалог та співпраця з питань внутрішніх реформ». Також буде застосовуватись розділ «Юстиція, свобода та безпека», а саме стаття «Верховенство права, повага до прав людини та основних свобод», - все те, «що є дороговказом для антикорупційної, судової, правоохоронної реформ», наголосив З ступник Глави АПУ.

Особливу увагу Валерій Чалий приділив положенням Розділу «Економічне та секторальне співробітництво» Угоди, які охоплюватимуть енергетичну співпрацю, довкілля, транспорт, фінансові послуги, сільське господарство та розвиток сільських територій, рибальство та морську політику, захист прав споживачів, співпрацю з громадянським суспільством, участь в програмах та агентствах ЄС.

Коментуючи надання макрофінансової допомоги від ЄС, Валерій Чалий зауважив, що вона залежатиме від ефективної роботи наступного складу Верховної Ради України.

Зокрема, він повідомив, що Європейська Комісія схвалила рішення про нарахування другого і третього траншів першого пакету макрофінансової допомоги і, як очікується, у листопаді до України надійдуть 260 мільйонів євро.

Розмір наступного, четвертого траншу першого пакету складе 250 мільйонів євро. «Далі ми очікуємо другий пакет макрофінансової допомоги, ще у 500 мільйонів євро. Щодо третього пакету допомоги, розмір якої складатиме від одного до двох мільярдів євро, то вже розпочато відповідну роботу з підготовки пропозицій до рішень Ради ЄС та Європейського парламенту для її виділення», - повідомив Валерій Чалий.


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ