Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відзнаку Омеляна Ковча отримає львівська медсестра з Майдану

Медсестра з Львівщини, яка під кулями рятувала поранених на Майдані, — одна з лауреаток Відзнаки Омеляна Ковча, повідомили у прес-центрі Центру досліджень визвольного рух

Відзнаку Омеляна Ковча, яку щорічно вручають за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, сьогодні отримають лідер кримсько-татарського народу Мустафа Джемілєв, медик, яка рятувала поранених під час трагічних подій Революції гідності у Києві Марія Матвіїв, архиєпископ, Митрополит Перемишля, колишній голова Конференції єпископів Польщі Юзеф Міхалик, меценат, фундатор Українсько-єврейської ініціативи (Канада) Джеймс Темертей та отець-митрат Української Греко-Католицької Церкви Михайло Шевчишин.

Четверте щорічне вручення відзнаки Блаженного Священномученика Омеляна Ковча — греко-католицького священика, який в часи Другої світової рятував євреїв, за що був ув’язнений і загинув в концтаборі Майданек — цьогоріч пройде в рамках відзначення 25-річчя виходу Української греко-католицької церкви з підпілля. Нагородження 25 жовтня о 18:00 відбудеться під час урочистої церемонії в Львівській опері.

«Ми мусимо пам’ятати про велику ціну нашого народу, яку його найкращі люди платять за нашу національну і духовну свободу, — переконаний голова Комітету  із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник. — Ця Відзнака позначена вдячністю за їхній чин для нашого порятунку».

«Цього року Комітет вшанування Ковча відзначає подвиги людей, які є свідченням незламності людського духу. Дії кожної цієї людини є прикладом того, як мужність однієї особистості може змінити життя усіх», — говорить член Комітету Данило Лубківський.

Відзнаку Блаженного Священномученика Омеляна Ковча встановлено для нагородження за значний внесок у справі екуменічного діалогу, діалогу культур і народів, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння, соціально-харитативної та благодійної діяльності, за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, героїчні вчинки.

Омелян (Еміліан) Ковч — священномученик УГКЦ, праведник України. Греко-католицький священник, що все своє життя присвятив допомозі ближньому. Будучи капеланом в Українській Галицькій Армії завжди перебував із вояками на передовій, щоб підтримати їх морально та й фізично. На парафіях, де він служив, одразу брався за організацію громадського та культурно життя громади. Проводив прощі та євхаристійні здвиги навіть у радянський час. Був активним у політичному житті українців, за що неодноразово переслідувався як польською, так і радянською і нацистською владами. Під час одного із своїх ув'язнень написав книгу — «Чому наші від нас втікають». Під час нацистської окупації допомагав євреям, врятував більше десятка осіб, зокрема відомого белзського рабина Арона Рокеаха. За свої дії був ув'язнений та відправлений до концтабору Майданек, де й помер та був спалений в крематорії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ