Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Порошенко зволікає зі зміною 47 послів, призначених ще Януковичем

Неспішний темп президента при призначенні глав диппредставництв України за кордоном виглядає дивно. Так, на сьогодні серед 58 послів 47 призначені Віктором Януковичем, шестеро - ще Віктором Ющенком. Як пише оглядач ZN.UA із зовнішньополітичних питань Володимир Кравченко, призначивши останнім часом кілька нових послів, в АП і МЗС чомусь вирішили поки не знімати неабияку кількість старих, призначених ще Віктором Януковичем.

Але поведінка багатьох чинних послів під час Революції Гідності не дає їм морального права і далі представляти народ України. Нарешті, як зазначають дипломати, багато послів з числа політичних призначенців своїм непрофесіоналізмом шкодять Україні.

В таких країнах як Білорусь, Грузія, Кіпр, Китай, Туркменістан, Чехія крім української мови посли знають лише російську. Але якщо навесні Київ відкликав з Великобританії важкоатлета дипслужби Володимира Хандогія, то чому в Словаччині досі залишається політичний призначенець Олег Гаваші? Багато користі для України від перебування в Чехії Бориса Зайчука, який не тільки чеської, але і англійської мови не знає? Як він може працювати з урядом і формувати громадську думку?

У трьох з чотирьох країн Вишеградської четвірки провалена робота посольств: Угорщина (звідки старого посла відкликали ще навесні і нового так досі не призначили), Словаччина і Чехія розглядають відносини з Україною крізь призму відносин з Росією, займаючи антиукраїнську позицію. І не тільки через активність проросійського лобі в цих країнах.

Питання, чому досі Петро Порошенко не звільнив посла в Білорусі Михайла Єжеля? Неприйнятно, коли український народ, президента, державу представляє людина, якій висунуто підозру у рамках кримінальної справи щодо підриву обороноздатності Збройних сил України. Так і з практичної сторони перебування в Білорусі непрофесійного дипломата з підмоченою репутацією не сприяє тонкій ювелірній роботі з Мінськом, про необхідність якої час від часу згадують в Києві.

Як писало ZN.UA, у сьогоднішній складній ситуації посли відсутні у понад 20 країнах, включаючи Німеччину і Великобританію, Швецію, Австралію, Угорщину, не кажучи вже про американське недорозуміння.

Адже яким би ефективним не був тимчасовий повірений, він все ж не може замінити посла, тривала відсутність якого на мові дипломатії означає проблеми у міждержавних відносинах. І це під час війни з Росією, коли в умовах активного дипломатичної та інформаційної протидії росіян важливо домогтися адекватного сприйняття ситуації і урядами, і громадськістю за кордоном.

"Такий підхід до кадрів заважає українській дипломатії бути ефективним інструментом реалізації інтересів країни у світі", - резюмує журналіст.

ZN.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ