Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Путін намагався захопити владу у Франції за допомогою ультраправих (розслідування)

Верескливі крики кремлівських бандитів про розгул праворадикального націоналізму і фашизму в Україні лунали в той самий час, коли путіністи самі налагоджували тісні зв'язки з французьким «Національним фронтом» (НФ). Це стало відомо днями після публікації паризьким виданням Le Nouvel Observateu матеріалів одного журналістського розслідування.

Нагадаємо, «Національний фронт» – права націоналістична партія у Франції. Виступає за протидію процесам євроінтеграції, припинення подальшої імміграції з неєвропейських країн, повернення до традиційних цінностей, серед яких на чільному місці – обмеження абортів. Більш одіозної політсили на батьківщині Бальзака важко знайти.

Як повідомила Le Nouvel Observateur, лідери ультраправих із сімейства Ле Пен давно розвивали контакти з Росією. Останнім часом путіністи почали їх цілеспрямовано задобрювати. НФ – плацдарм режиму Путіна у Франції, стверджує автор розслідування Венсан Жовер, якому вдалося зібрати свідчення представників названого сімейства і джерел в Росії.

Цей політичний альянс склався в обстановці найсуворішої таємності. Кремль зробив ставку на НФ в надії, що останнім вдасться взяти владу у Франції і перевернути хід історії в Європі на користь Москви, пише автор. Той факт, що з ультраправими не бажає мати справи ні один серйозний європейський політик, путінців не бентежить – заради задоволення своїх амбіцій вони не гребують нічим.

Журналіст наводить слова молодшої з сімейства –Маріон Марешаль-Ле Пен. «Це правда, – зізналася вона , – я часто відвідую посольство Росії. Моя тітка (Марін Ле Пен – авт.) стимулює мене до цього».

Те, що французькі крайні праві отримують на шматочку «російської території» в центрі Парижа, залишається за кадром, проте відомо, що лідери НФ старанно відпрацьовують увагу великої держави.

«Голова НФ – захоплена шанувальниця Путіна, – пише автор статті. – У російській пресі вона заявляє про свою «лояльність» щодо колишнього полковника КДБ, свого старшого брата зі Сходу, яким вона «захоплюється». Вона навіть виступає за те, щоб «Франція вийшла з НАТО і вступила у військовий альянс з Москвою». Вона вже двічі побувала в російській столиці за останні кілька місяців, а її батько, Жан-Марі, поїде в Москву наприкінці жовтня. Але при цьому Маріон зазначає: «Ми не є агентами Москви». Не можна ж відразу відкривати всі карти.

Про близькість Путіна і глави сімейства Жан-Марі Ле Пена говорить той факт, що, як пише автор розслідування, француз був навіть допущений в приватні апартаменти російського фюрера в Кремлі. Під час одного з візитів гостю піднесли в подарунок пістолет-кулемет Калашникова – мабуть, владар Росії порахував, що більше нічого примітного в його країні не виробляються.

Путінці уласкавлюють Жана-Марі Ле Пена, але намагаються не надто афішувати ці стосунки. У 2011 році Марін Ле Пен змінила на посту лідера партії свого батька. Вона майже відразу ж в одному з російських видань заявила про свою підтримку Путіна і його авторитарного режиму. Кремль, у свою чергу, взяв курс на зближення з новим главою НФ. Це відповідало новим ідеологічним вигадкам Путіна, за допомогою яких режим «вішає на вуха локшину» населенню. Після повернення в Кремль в травні 2012 року колишній глава політичної охранки вирішив перетворити «християнську Європу» в заслін проти «західного розкладання» і «американської гегемонії». Французьким ультраправим це лягло бальзамом на душу, бо більше ні на що, крім огульної критики західних цінностей, вони не здатні.

Так два найодіозніших політичних клани Європи, немов два пройдисвіти в темній підворітті, злилися в майже таємних обіймах. Правда, французькі націоналісти цю дружбу і свої ідеологічні уподобання не приховують.

А ось Путін на очах у світової громадськості (всередині Росії він нікого не соромиться) вдає із себе такого собі шанувальника справи миру, демократії та прав людини. Це проявляється, зокрема, в тому, що він постійно шукає фашизм і екстремізм в Україні, на яку скоїв злочинний напад. Політичні «перевертні» завжди так: вишукують об'єкт, з якого можна зробити ворога для внутрішнього вживання і прикриття свого власного екстремізму.

Олександр Косвінцев.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ