Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Газова угоди не вирішить проблем, а лише відкладе їх на березень 2015 року

Україна та Росія за сприяння ЄС досягли компромісу на тристоронніх переговорах та погодили умови поставок і транзиту газу на 5-місячний період до кінця березня 2015 року.Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Коментар:

Укладення угоди між Україною та Росією за посередництва ЄС вирішує три проблеми.

1.  Україна взимку 2014-2015 рр. отримує гарантовані поставки газу.

2.  ЄС може не хвилюватися за зрив транзиту російського газу через Україну, що гарантує поставки газу до країн Євросоюзу. Голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу назвав головний результат переговорів для ЄС: «Жителі Європи не мерзнутимуть цієї зими завдяки досягнутим угодам». Євросоюз на цих переговорах виступав сам за себе, а не за Україну.

3.  Для Росії важливо, що «Газпром» отримує можливість продати Україні як мінімум додатково від 5 до 8 млрд. куб. м газу в залежності від погодних умов зими.

У питанні ціни Україна нічого не виграла. Зниження ціни на газ із 385 дол. до рівня 378 дол. за 1000 куб. м. - це є технічним моментом, який регулюється формулою ціни на газ і ніяк не залежав від переговорів. Тому заслуги уряду, Міненерго чи «Нафтогазу» у цьому питанні немає. Україна не побачила ні обіцяну ціну 268,5 доларів, ні 326 доларів.

При цьому це суттєво не відобразиться на платежах України за газ. Але різниця у 7 доларів дозволяє Україні трохи зекономити . У випадку купівлі 5 млрд кубометрів по ціні 378 дол. Україна заплатить на 35 млн дол. менше, ніж по ціні 385 дол.

Також Україна погодилася на знижку у 100 доларів, яку запекло відкидала і заперечувала. Це стосується і пункту про передплату за газ, на який погодився «Нафтогаз».

Проте перебільшувати значення цієї угоди не варто. Для України ця мирна газова угода більше нічого не дає. Адже коли сторони поставили підписи під угодою про розв’язання газової криза-2014, то автоматично Україна, Росія і ЄС дали старт газовій кризі-2015.

Вирішення проблеми, яка затягнулася на півроку (травень-жовтень), насправді лише поглиблює газове протистояння України та Росії. Тимчасова газова угода закладає наступні газові конфлікти між «Нафтогазом» і «Газпромом».

1.  Насамперед Україна вичерпала фінансове терпіння і грошові ресурси, які надавали ЄС і європейські банківські установи. І це на сьогодні є найбільшою проблемою.

2.  Другою проблемою є те, що у березні 2015 року, коли Україні потрібно буде повертатися за «круглий стіл» із Росією, то під великим питанням буде участь у переговорах ЄС. Відповідно, постане риторичне питання – хто виступить посередником між «Нафтогазом» і «Газпром»? Сподівання на те, що ЄС буде вічно вирішувати проблеми України розвіялись вже за підсумками цих переговорів. Єврокомісія та її представник Гюнтер Етінгер коректно «дотерпіли» газові переговори України і Росії. І наразі планів повертатися до переговорів весною у ЄС немає, оскільки доведеться знову витягати «гаманець» і розраховуватися за Україну.

3.  Третя проблема, яка очікує на Україну – ЄС не буде надалі виступати благодійником, а запропонує Україні розраховуватися активами, до яких належить насамперед газотранспортна система.

4.  Четвертою проблемою може стати повторення спроби уряду у березні 2015 року зробити вигляд, що Україна обійдеться без російського газу. І знову виникне питання за який рахунок Україна буде наповнювати свої підземні сховища газом і як уряд буде готуватися до вже наступного опалювального сезону 2015-2016 рр.? Подібна тактика вже не дивує, а лише лякає.

На жаль, подібний газовий компроміс був життєво-необхідним для України. Але також цей таки газовий компроміс буде як вірус і далі підточувати економіку України. Оскільки у сучасних політичних умовах розраховувати на відновлення стабільних газових відносин України і Росії в найближчому майбутньому не варто.

Зрештою, якщо після підписання компромісної угоди Україна, Росія та ЄС розійдуться по своїх офісах і впадуть у «зимову сплячку», то на Україну у березні 2015 року неминуче чекають нові газові проблеми. Для їх попередження переговорний процес повинен продовжитися. Хоча, досвід переговорів засвідчив, що в уряді не знайомі із народною мудрістю «Готуй сани влітку, а воза взимку».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ