Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Російські банки на краю прірви

Анонімні автори блогу Shaltay Boltay опублікували листування нібито керівника секретаріату першого віце-прем'єра РФ Ігоря Шувалова. В матеріалах описана "катастрофічна" ситуація в російській банківській системі . Учасником опублікованого листування є Юрій Газарян. Людина з таким же ім'ям та прізвищем працює заступником керівника секретаріату першого віце-прем'єра Ігоря Шувалова.

Представник секретаріату Шувалова відмовився від коментарів, не підтвердивши, але й не спростувавши справжність листування, передає РБК.

Деякі викладені листи написані Газаряну Максимом Раскосновим. Людина з таким же ім'ям і прізвищем була аналітиком в різних банках, включаючи ВТБ Капітал, Ренесанс Капітал та Сбербанк. Раскоснов також відмовився обговорювати листування.

В опублікованих матеріалах йдеться про те, що російська банківська система перебуває на порозі кризи.

В них міститься критична оцінка російських банків, що активно працюють у сфері споживчого кредитування - Ренесанс Кредит, Російський Стандарт і Связной Банк.

Втім, більшість викладених у листуванні фактів підтверджуються і відомі учасникам ринку та рейтинговим агентствам.

Так, в опублікованих матеріалах йдеться, що з 2010 року акціонер Російського стандарту вивів з банку близько 18 млрд руб.

Аналітик Fitch Дмитро Васильєв сказав, що вилучення капіталу акціонерів у 2010-2012 рр. і так видно зі звітності банку.

"Збиток за півріччя трохи менший, ніж півкапіталу, такими темпами ще півроку і ситуація стане зовсім поганою", - сказано в одному з листів про ситуацію в банку Ренесанс Кредит.

І дійсно, сукупні збитки цього банку по МСФО за перше півріччя становили 6,8 млрд рублів при капіталі 12,7 млрд рублів.

Також в одному з листів, викладених у блозі, Раскоснов пише про критичне зниження рівня капіталу банків групи ВТБ, а в іншому - про необхідність рекапіталізації низки великих гравців на ринку, включаючи Уралсиб та МДМ Банк.

Дійсно, станом на 1 жовтня достатність капіталу ВТБ (норматив Н1) становила 10,57%.

У двох інших банків, що входять до групи ВТБ, цей показник трохи вищий - в банку ВТБ24 - 10,9%, у Банку Москви - 11,19%. При тому, що цей норматив не повинен опускатися нижче 10%.

В блозі Shaltay Boltay наголошується, що, починаючи з весни 2014 року, "у листуванні стали з'являтися негативні сценарії щодо російської банківської сфери, а до жовтня 2014 песимізм учасників листування, що є, безумовно, обізнаними людьми, став ще більшим".

Ситуація в деяких банках названа "катастрофічною".

Раніше Moody's знизило рейтинги російських Зовнішекономбанку, Сбербанку, ВТБ, Газпромбанку, Россєльхозбанку та Альфа-Банку.

А міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило довгострокові рейтинги ХКФ Банку, Російського стандарту та Восточного експресу.

fakty.ictv.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ