Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Чому програли? "Свобода" не має професіоналів, Гриценко не вміє грати у парламентські вибори, Тігіпко імітує професіоналізм, - політолог

ВО «Свобода» - це ідеологічна партія, яка має свого лідера, тому вона не зникне з політичного простору України. Про це в коментарі Гал-інфо розповів політолог Віктор Небоженко.

Як зазначив Віктор Небоженко, поразка «Свободи» пов’язана із тим, що в партії нема професіоналів.

«За час перебування в парламенті вони трохи "наїлися" легких корупційних грошей. Базовий електорат «Свободи» завжди був на Галичині, але Галичина – це маленька провінція. Тут все видно – хто де що купив. Це у Києві можна заховати мільйони і зображати із себе найчеснішу людину. В Галичині все одразу ж видно», - сказав політолог.

Він додав: «У «Свободи» нема професіоналів, і вони навіть не вдають таких із себе. Якщо Партія регіонів принаймні зображала із себе професіоналів, будучи абсолютно непрофесійними, то «Свобода» навіть не "прарилася" з цього приводу. Складається таке враження, що призначення на вакантні посади в уряді партія проводила за принципом - хто опинився поруч, той отримав посаду. Вони відносились до українців, як до великих дітей, яких можна вмовити».

За його словами, саме непрофесійність свободівських міністрів та генерального прокурора Махніцького стала чи не головним ударом по репутації партії.

«У цьому випадку і всі жертви на Майдані від «Свободи», і поведінка Тягнибока під час революції ніяк не компенсували репутаційні втрати, які зазнала партія через непрофесійність. У свободівців хороша корупційна хватка та середнього рівня професіоналізм. Поразка партії – це не національний вирок, а просто втрата базового електорату», - сказав політлолог.

Володимир Небеженко переконаний, що «Свобода» продемонструвала шлях до перемоги Олегу Ляшку – як збирати електорат, маніпулюючи українськими цінностями.

 Політолог вбачає два виходи із цієї ситуації для партії.

«Перше – це самоочищення партії, коли лідер має перекласти відповідальність за поразку на інших. Друге – це сам лідер партії зробить із цих виборів висновки, або ж партію чекає розкол, коли відійде ідеологічна частина партійців, які справді вважають українську ідею найважливішою. Не варто забувати, що стабільно по усій території України від Бердянська до Львова 5-7% громадян переконані – Україна понад усе! Відтак, цей виборець просто чекатиме свого часу», - зауважив політолог.

Віктор Небоженко припускає, що поразка на виборах «Свободи» призведе до того, що з партії підуть бюрократи та чиновники.

Поразку партії Анатолія Гриценка політолог пояснив тим, що «політичне весілля» з Демальянсом не вдалося.

«Гриценко щораз грає в президентські вибори, а в парламентські вибори він грати не вміє», - сказав Небоженко.

Також він переконаний, що з політичної арени нікуди не зникне Сергій Тігіпко.

«Він постійно імітує професіоналізм. Тігіпко обов’язково випливе ще раз, у нього багато життів, він не пропаде. Ця людина вміє пристосовуватися раніше, чим починаються якісь події», - зауважив Віктор Небоженко.

Фото - ru.golos.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ