Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Від "Свободи" не варто очікувати ренесансу, - Шведа

«Свобода» випала з політичного контексту подій. У парламент вони попали на хвилі політичної доцільності, коли була потреба боротися проти режиму Януковича. Їхній результат на минулих виборах можна пояснити ще й тим, що об’єднана опозиція агітувала за їхніх кандидатів. Таку думку в коментарі Гал-інфо висловив політолог Юрій Шведа.

Низький результат на цих виборах політолог пояснює тим, що ВО «Свобода» не змогла переорієнтуватися з етнічного націоналізму на нові реалії.

«Події на Майдані і на Донбасі засвідчили, що позиції етнічного націоналізму недоречні, адже за Україну нині воює багато російськомовних громадян, які від цього не стають меншими патріотами. Окрім того, часто заяви на базі етнічного націоналізму стають провокативними», - вважає політолог.

Окрім того, за словами Юрія Шведи, по репутації «Свободи» завдав удар і прикрий випадок пов’язаний з образою студентів, які почали Майдан, коли свободівці називали їх «проектом Банкової».

«Окрім того, їхня участь у владі теж слугувала певною дискредитацією. Вони заповнили владу некомпетентними людьми, такими, як генпрокурор Махніцький, чи голова Львівської ОДА Ірина Сех», - сказав Шведа.

Поразку «Свободи» в Галичині він пояснив тим, що партія не реалізувала жодного положення, з яким ішла на вибори.

«В Галичині вони отримали всю повноту влади, але не зуміли реалізувати жодної обіцянки. Всі негативні явища, з якими обіцяли боротися свободівці, продовжують існувати. Корупція ніде не зникла. Їхній результат на парламентських виборах – це і є реакція виборців», - сказав політолог.

Він переконаний, що партія більше ніколи не зможе повернутися у велику політику.

«Тут без шансів. «Свобода» не повернеться. Їм потрібно міняти свою позицію та політику, але від «Свободи» не варто очікувати ренесансу, вони не вміють робити висновки. Тепер їхня електоральна ніша зайнята Радикальною партією Ляшка та «Правим сектором», - сказав Юрій Шведа.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ