Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна до кінця року має перерахувати Росії 4,6 мільярда за газ

НАК "Нафтогаз України" протягом листопада-грудня 2014 року має знайти і перевести на рахунки "Газпрому" близько 4,6 млрд доларів - це заборгованість за раніше поставлений газ і вартість ще 4 млрд куб. м. Про це йдеться у підписаній угоді між Україною та РФ.

Як відомо, документ підписали міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан, міністр енергетики РФ Олександр Новак і віце-президент Єврокомісії Гюнтер Еттінгер.

Крім того, голови "Нафтогазу" і "Газпрому" Андрій Коболєв і Олексій Міллер підписали додаткову угоду до поточного контракту на постачання газу від 2009 року, в якому окреслено технічні питання, пов'язані з реалізацією досягнутих домовленостей.

"Україна найближчим часом має перевести на рахунки "Газпрому" 1,45 млрд доларів у вигляді оплати за постачання російського газу в листопаді-грудні 2013 року, ще 1,65 млрд доларів  за постачання у квітні-червні 2014 року має бути перераховано до кінця грудня поточного року", - йдеться у документі.

Перерахування першого транша 1,45 млрд доларів є умовою відновлення постачання газу в Україну, яке здійснюватиметься протягом листопада-березня за передоплатою. У цей період також не діятиме умова "бери або плати" (take-or-pay).

Ціна російського природного газу для України в четвертому кварталі 2014 року становитиме близько 378 доларів за 1 тис. куб. м. У першому кварталі 2015 року, за розрахунками Продана, вона становитиме близько 365 доларів за 1 тис. куб. м.

Ціна формуватиметься відповідно до діючої формули контракту з урахуванням знижки у розмірі 100 доларів  від скасування мита російським урядом.

За словами міністра, Україна в листопаді-грудні-2014 має намір купити у РФ 4 млрд куб. м газу. Його вартість з урахуванням ціни 378 доларів становитиме 1,512 млрд доларів.

"У нас є необхідні кошти, щоб погасити заборгованість і оплатити майбутнє постачання", - запевнив міністр.

Щоденні обсяги постачання газу у рамках передоплати прописані в технічній угоді між "Нафтогазом" і "Газпромом".

У свою чергу представник Єврокомісії Гюнтер Еттінгер зазначив, що оплату заборгованості та майбутнього постачання газу в Україну буде здійснено за допомогою Євросоюзу і МВФ, а також за рахунок власних коштів "Нафтогазу".

Водночас остаточне вирішення спору щодо ціноутворення та низки інших положень контракту між "Нафтогазом України" і "Газпромом" буде визначено в Стокгольмському арбітражі, наголосив глава Міненерговугілля України.

"Ми ухвалили проміжні рішення, тимчасові рішення, які діятимуть до кінцевого врегулювання нашого газового спору з Росією в Стокгольмському арбітражі", - зазначив він.

Продан також вважає, що підпис представника Європейської Комісії під тристороннім протоколом щодо газу буде гарантією його виконання сторонами.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ