Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Електорат «Свободи» - це її результат у 2012 році, він нікуди не подівся - політолог

На низький результат ВО «Свобода» на виборах вплинула ситуація в Україні та конфлікт на Донбасі. Таку думку в коментарі Гал-інфо висловив політолог Любомир Скочиляс.

За його словами, часто цей конфлікт пов’язували саме із радикальною позицією «Свободи».

«Якщо пригадати відцентрові процеси, то все почалося саме із відміни мовного закону, що спричинило до суспільного резонансу. Значна частина електорату «Свободи», який вона мала у 2012 році, вирішили, що така націоналістична позиція є недоречною, та підтримали більш помірковані політичні сили. Це не стільки промахи «Свободи», скільки сприйняття виборцями причин конфлікту на Донбасі та проблем з Росією», - зазначив політолог.

Однак, за його словами, вина у цій ситуації лежить і на самій партії.

«Значна частина електорату, який підтримав «Свободу» з розрахунку на проукраїнські та радикальні погляди, не побачив суттєвих позитивів. Для частини виборців «Свобода» не виправдала очікувань», - сказав Любомир Скочиляс.

Водночас він наголосив, що перший чинник, конфлікт на Донбасі, є значно суттєвішим у цій ситуації.

Любомир Скочиляс переконаний, що у ВО «Свобода» ще є шанс повернутися у парламент.

«Вони ще мають шанс, адже ця електоральна ніша ніде не поділася. Зараз вона просто перейшла у русло очікування, відклавши крайньо-націоналістичні позиції. За умови, що «Свобода» збереже свій імідж, який відповідає вимогам цієї ніші, вони мають усі шанси повернутися в парламент у тому самому обсязі, в якому пройшли до ВРУ у 2012 році. Без інших чинників впливу результат «Свободи» у 2012 році – це реально її електорат», - сказав політолог.

За його словами, подібною є ситуація з КПУ.

«У них із «Свободою» подібна ситуація, але в комуністів шансів повернутися в парламент нема, бо ідеї та гасла, які вони сповідують, перетворилися на рудимент. Загальновідомо, що підтримка лівих гасел притаманна людям старшого віку, а це покоління фізично зникає, і з кожним роком їхнє електоральне поле зменшується, тоді коли у «Свободи» інша ситуація. За неї голосують молодь і люди середнього віку», - зауважив Любомир Скочиляс.

Що стосується мажоритарних округів на Львівщині, де свободівці теж не здобули перемогу, то, на думку політолога, тут вирішальним став інший чинник.

«На цих виборах на мажоритарних округах виборці голосували менш ідеологічно, а орієнтувалися на особистості. Як той чи інший кандидат може реалізувати інтереси округу. Цей критерій є не дуже добрим для посади в законодавчому органі. На усіх попередніх виборах Львівщина завжди голосувала ідеологічно, а на цьогорічних ми побачили зовсім іншу ситуацію, коли виборці обирали з персоналій, а не з політичної приналежності», - наголосив Любомир Скочиляс.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ