Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Квасневський: При такій загрозі з боку сусіда «шокову терапію» не вдасться застосувати у всіх галузях

Результати парламентських виборів в нашій державі, формування коаліції і нового уряду та перспективи України у контексті фактичного конфлікту інтересів двох «світів» - західноєвропейського (на чолі зі США і ЄС) та «євразійського» (на чолі Росією) залишаються провідними темами, які обговорюються в польських ЗМІ із залученням провідних експертів та політиків, які знають і розуміють специфіку України та Росії. Про це пише журналіст Іван Козловський з Варшави.

Серед них і Олександр Кваснєвський – екс-президент Польщі у 1995-2005 рр. та уповноважений спеціальної місії Європейського Парламенту з України у 2013 році.

В інтерв’ю «Газеті виборчій» Кваснєвський оцінив результати парламентських виборів, як «дуже добрий проєвропейський сигнал, який дає шанс консолідувати владу і створити коаліцію, яка зможе ефективно керувати» країною. Гарантом такого розвитку подій повинен стати Захід, який, з одного боку, «мусить підтримувати Україну, щоб звинувачення (які звучать з Москви. – І. К.) про слабкість її державних інституцій були безпідставними» - наголошує політик. Для цього новий уряд має отримати допомогу міжнародних установ – МВФ, Світового Банку, євросоюзівських інституцій, «ноу-хау». З другого боку, вважає Кваснєвський, Захід має проводити політику стримування стосовно Кремля: зберігати санкції щодо Росії та шукати вирішення ситуації на сході України з використанням «концепції діалогу з РФ».

Найважливішим завданням нового уряду є проведення реформ, які є в першу чергу необхідні для самої України, але також з огляду на процес асоціації з ЄС та очікування МВФ - переконаний Кваснєвський.Успіх реформування нашої країни він ставить у залежність від швидкості формування нового уряду, базованого на співпраці щонайменше трьох партій – Блоку Порошенка, Народного фронту та Самопомочі – та від уникнення помилки, допущеної після Помаранчевої революції – «сварки за крісло прем’єра».

За оцінками Кваснєвського, реформування України – це «план на кільканадцять років». На його думку, «наївністю з боку Заходу було б очікування», що реформи в нашій державі пройдуть впродовж кількох місяців, а «шокову терапію» вдасться застосувати у всіх галузях «при такій загрозі з боку сусіда».

Політик попереджає, що поряд із результатом виборів та реформаторським запалом лідерів партій-переможниць перегонів, які дають великі шанси на проведення реформ, слід брати до уваги також елемент «суспільної втоми», який новому урядові буде не так легко подолати, бо «соціальний фактор наближається до критичної точки». Саме цей фактор, переконаний Кваснєвський, планує використати Путін: кремлівський лідер розраховує, що «накопичення проблем, поглиблення дестабілізації, зима, яка невідомо, яка буде, і що може принести» в сумі викликатимуть «все більшу зневіру і фрустрацію», які з часом можуть перерости «в бунт проти влади», що своїм наслідком може мати «відмову від європейських амбіцій».

Тим не менше, Кваснєвський настроєний оптимістично і вважає, що Путін помиляється в своїх розрахунках. Серед головних аргументів на користь такого висновку екс-президент Польщі наводить прорахунок Путіна стосовно форм та методівантиукраїнської політики останніх місяців: «саме такі дії Москви, викликали в дуже багатьох українців, зокрема і в тих проросійськи настроєних, почуття приниження, що надзвичайно посилило в них духа незалежності і суверенності». Росія не врахувала і не враховує того, «наскільки важливою цінністю став суверенітет України для переважаючої частини українського суспільства», а саме «ця цінність може виправдати всі зречення і жертви, які нині несе це суспільство» – резюмує політик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ