Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

У Брюховичах нищать міське озеро, засипаючи його землею та відходами

Сьогодні, 31 жовтня, місцеві мешканці зібрались поруч з незаконно встановленим парканом на березі озера №1 в Брюховичах під Львовом. Вони запросили журналістів, а також представників влади та орендаря земельної ділянки. За словами мешканців, озеро постійно засипають землею та знищують.

"На сьогодні озеро засипали щонайменше на десять метрів різноманітними відходами, котрі присипані землею. Також встановлено паркан в притул до берега, в тому числі по щойно насипаній землі", - зазначила она з активісток Христина Каспшишак.

Також журналістам розповіли, що селищна рада передала в 2006 році земельну ділянку в оренду до 2016 року приватному підприємцю В. Омелянівському. Однак в договорі жодним чином не було згадано, що на території є водойма. "На момент укладення договору не були визначені прибережні захисні смуги. Орендар почав на цій ділянці будувати сауну, за п’ять метрів від води, не маючи жодних на це дозволів. Натомість виконком селищної ради, замість розірвати договір через порушення, фактично узаконює йому незаконну будівлю, присвоївши поштову адресу", - розповіла Юлія Лацик, громадський активіст.

Пізніше, у 2008 році, був розроблений проект відновлення озера, котрий передбачав поглиблення озера та відновлення його берегів, створення дамб. Усі роботи повинні були виконуватись ґрунтом з дна озера. Однак місцеві мешканці побачили, що береги озера почали насипати різноманітними відходами та присипати зверху привезеним ґрунтом. Таким чином озеро було засипано щонайменше на десять метрів. На насипній землі з'явився паркан впритул до води.

Мешканці Брюхович неодноразово звертались до прокуратури та інших інстанцій. Усі контролюючі органи вказували на порушення умов оренди, натомість селищна рада завжди відповідала, що жодних порушень не виявлено.

Останньою краплею стало те, що селищна рада планує на наступному засіданні ухвалити рішення про продовження терміну оренди земельної ділянки на 49 років.

Орендар на зустріч з мешканцями не приїхав. На місце вони викликали наряд міліції, однак представники правоохоронних органів також не приїхали. Люди вирішили в супроводі журналістів прийти до селищної ради. На жаль, і там жодної відповіді не вдалось отримати, адже селищного голови не було на місці.

Активісти зазначають, що будуть і далі вимагати розірвати договір оренди та відновити берегову лінію озера. "Ми готові провести загальну толоку і самі розкопати берег озера до його попередніх меж", - зазначили активісти.

Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ