Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Яценюк вимагає від всіх органів державної влади та місцевих адміністрацій економії газу

«Не повинно бути аплодисментів і феєрверків із приводу того, що ми отримали додаткові можливості на постачання природного газу. Вимагаю від усіх органів державної влади, від місцевих адміністрацій, від всіх суб'єктів економії газу», - заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Антикризового енергетичного штабу в п’ятницю, 31 жовтня. Про це повідомив Урядовий портал.

Арсеній Яценюк звернувся до учасників Антикризового енергетичного штабу: «Я просив би, щоби зараз не було аплодисментів і феєрверків з приводу того, що ми отримали додаткові можливості на постачання природного газу. А то деякі почали гріти газом і мільярдами доларів атмосферу. Вимагаю від усіх органів державної влади, від місцевих адміністрацій, від усіх суб'єктів економії природного газу. Це не сотні мільйонів, а мільярди доларів США, які десь треба взяти і які треба заплатити чи то в Європу, чи то східним сусідам».

Глава Уряду доручив головам обласних державних адміністрацій, Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, НАК «Нафтогаз України» та НКРЄКП невідкладно встановити ліміти споживання природного газу для ліцензіатів і суб'єктів споживання природного газу.

Арсеній Яценюк також звернувся до НАК «Нафтогаз України», Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, НКРЄ і теплокомуненерго зменшувати температуру в теплоносіях, якщо піднімається температура зовнішнього повітря.

Арсеній Яценюк наголосив, що Україна частково вирішила газову проблему: «Підкреслюю - частково. Щоб ні в кого не було ейфорії і переможних реляцій. Ми вирішимо газову проблему тоді, коли ми повністю диверсифікуємо джерела енергопостачання і зробимо українську економіку енергоефективною, коли збільшимо власний видобуток, отримаємо повний реверс від Європейського Союзу і зменшимо споживання. Отоді я скажу, що ми зробили все для того, щоб Росія нам більше не диктувала умови. Ми зробили багато кроків, але недостатньо».

Арсеній Яценюк звернувся до Міністерства фінансів України, Національного банку України і НАК «Нафтогаз України» розпочати процедуру фінансових оплат у рамках тристороннього протоколу, підписаного між Україною, ЄС і РФ – «для оплати як отриманого газу, так і додаткової закачки природного газу до кінця поточного року».

Необхідні обсяги газу, за його словами, залежать від споживання: «Тому ще раз підкреслюю: підписання протоколу – це стимул до того, щоб купувати менше газу, більше економити і менше витрачати мільярдів доларів валюти, частина з якої йде на підігрів атмосфери, а не будинків».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ