Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Формувати уряд буде Прем'єр-міністр

Прем'єру дадуть сформувати уряд – домовленість робочої групи. Півідомлення ВВС Україна

Робоча група з формування коаліції погодилась надати главі Кабміну можливість сформувати склад уряду і домовилась про наступну зустріч у понеділок.

Рішення у групі ухвалюватимуться консенсусом, коаліція складатиметься з трьох партій, а в майбутньому уряді квот не буде.

Про це ВВС Україна повідомив член робочої групи від Блоку Петра Порошенка Віталій Ковальчук.

У п’ятницю представник трьох фракцій БПП, "Народного фронту" та "Самопомочі" вперше зібралися на перемовини щодо формування коаліції у новому парламенті.

На засіданні майбутньої фракції БПП президент України запропонував кандидатуру Арсенія Яценюка як голову уряду від коаліції.

"Робоча група щодо формування коаліційної угоди досягла низки домовленостей. Найперше, всі рішення у нас будуть ухвалюватися консенсусом", - повідомив ВВС Україна Віталій Ковальчук.

Також, за його словами, можна констатувати, що суб’єктами коаліційної угоди будуть БПП, "Народний фронт" і "Самопоміч".

Пан Ковальчук стверджує, що до коаліції теоретично можуть приєднатися "Радикальна партія" та "Батьківщина", а не пускатимуть до неї "Опозиційний блок" та мажоритарників самовисуванців, які голосували за "закони 16 січня".

У п’ятницю робоча група домовилась про форму коаліційної угоди.

"Змістовна частина міститиме напрямки реформ, короткотермінові цілі, календарний план та індикатори визначення ефективності дій", - заявив пан Ковальчук.

Це питання група опрацьовуватиме у понеділок на наступній зустрічі.

"Робоча група сьогодні обговорила регламент коаліції і погодила важливі речі: ніяких квот, прем'єр вносить склад уряду та підзвітність коаліції", - написав у Twitter учасник робочої групи від "Народного фронту" В’ячеслав Кириленко.

Віталій Ковальчук уточнив, що члени робочої групи відмовились від квотного принципу формування уряду.

"Учасники групи проти квотного принципу формування уряду і квотного принципу призначення заступників міністрів", - пан Ковальчук.

За його словами, робоча група близька до ухвалення рішення, що кожен окремий міністр нестиме політичну відповідальність за проведення реформ у його сфері.

"Вважаємо, що прем’єр має право подати свої пропозиції щодо складу", - додав пан Ковальчук.

Коаліція ж буде висловлювати своє бачення по персоналіях вже після формування коаліції.

За словами Віталія Ковальчука, робоча група не обговорювала кандидатуру прем’єра, а БПП поінформував партнерів про рішення президента запропонувати Арсенія Яценюка.

На зустрічі фракції БПП з президентом у п’ятницю Петро Порошенко запропонував висунути на посаду прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Хоча, як зазначив президент, більшість новообраних народних депутатів від БПП пропонували висунути на посаду прем'єра кандидатуру Володимира Гройсмана.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ