Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

“Поводир” у Львові: Заплющили очі, дивились серцем. Фото

6 листопада у Львові відбувся допрем'єрний показ фільму «Поводир» режисера Олеся Саніна.

Це перше кіно в Україні, яким мали змогу насолодитися і незрячі глядачі — у персональнах навушниках звучав тифлокоментар, — окрема звукова доріжка, де словами описувались сцени із фільму. Зал був переповнений людьми, по закінченні фільму довго звучали аплодисменти.  Коли все ж затихли, то глядачі виконали пісню «Наша дума, наша пісня, не вмре, не загине» ніби у відповідь на щойно переглянуте кіно.

На презентацію приїхав режисер «Поводиря» Олесь Санін, виконавець головної ролі Антон Святослав Грін, сценарист Олександр Ірванець, актриса Ірина Саніна та інші.

Дія фільму відбувається поблизу Харкова у 30-х роках. Сюжет розгортається навколо подорожі американського хлопчика Пітера Шемрока, який втратив батька, і став поводиремсліпого музики Івана Кочерги. Режисер розповів: «Це історія про кобзарів, в яких відібрали можливість бачити світло, але які не втратили його в собі. Їх ув’язнили, заборонили їхні пісні й музичні інструменти, але вони все-одно не відмовилися від власних переконань».

Виконавця ролі хлопчика-поводиря, Антона Святослава Гріна, було обрано з понад двох тисяч кандидатів – Олесь Санін випадково натрапив на відео, де Антон декламував вірші Шевченка українською. Зйомки захопили хлопця і тепер він мріє про кар’єру актора.

В зйомках картини також взяли участь більше 100 незрячих зі всієї України, багато з них – музиканти. Призер Параолімпійських ігор, дзюдоїст Ігор Засядкович став тренером виконавця головної ролі — кобзаря Івана. Спеціально для зйомок «Поводиря», Ігор спільно з каскадерами відновили бойову техніку захисту «костур», якою користувались кобзарі.

Цікаво також те, що для епізоду з відтворенням популярного журналу «Кінооко», знімальна група використала камеру Parvo Debrie. Такою ж камерою у 1926 році Дзига Вертов зняв свій фільм «Людина з кіноапаратом», який вважають найвизначнішим документальним фільмом у світі.

«Це була наша романтична ідея, ми в неї вірили. Але ми собі й уявити не могли те, що станеться з нами цієї зими і буде відбуватися прямо зараз. Для нас така безпрецендентна увага публіки до фільму справді важлива. Як і важливо те, що зараз в нас вірять прокатники. Цей фільм буде показано одночасно в кожному українському місті в 130 кінотеатрах на 150 копіях. Так виходять тільки великі американські блокбастери. Прокатники хочуть побачити і почути, що глядачі мають довіру до українських картин», – розповів Олесь Санін.

За словами творця стрічки, картина була готова до показу ще рік тому, але через події в країні прем'єру відкладали. Світова прем’єра відбувалася влітку під час Одеського міжнародного кінофестивалю. А вже у вересні стало відомо, що «Поводир» висунуто на здобуття премії Оскар Американської кіноакадемії в номінації «Фільм іноземною мовою».

Зараз автори присвячують фільм українському режисеру Олегу Сенцову, якого навесні незаконно затримала російська ФСБ. Автори фільму планують провести ще ряд допрем'єрних показів у різних містах України. На екранах кінотеатрів фільм «Поводир» з'явиться з 12 листопада.

Богдана Потішка, Оксана Ажнюк.

Фото: Ліза Кузнєцова

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ