Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Мажоритарна складова – це найбільше зло, яке потрібно негайно усунути: думки експертів

Експерти зазначають, що мажоритарна складова – це найбільше зло, яке потрібно негайно усунути. Вибори в одномандатних округах на Львівщині вкотре продемонструвала, що галичани схильні обирати до парламенту місцевих олігархів. Одночасно їм не байдужі героїчні постаті Майдану та АТО. Гал-інфо розпитало експертів, журналістів, політологів: висновки мажоритарних виборів на Львівщині.

Журналіст «Радіо Свобода» Галина ТЕРЕЩУК переконана, що позачергові парламентські вибори стали тестом для самих виборців.

За її словами, ці вибори були боротьбою політичних технологій, і люди впіймалися на гачок технологів та зомбоящика, голосували, не послуговуючись розумом.

«Мажоритарка Львівщини продемонструвала дивні настрої серед галичан. Як можна пояснити те, що один округ голосував за Володимира Парасюка, якого усі знають як героя Майдану, а інші округи проголосували за братів Дубневичів? Люди голосували за них, знаючи про численні матеріали у ЗМІ, які викликають масу запитань до цих людей щодо їхнього бізнесу. Свій вибір пояснювали тим, що вони десь збудували церкву, десь зробили дитячий майданчик», - сказала Галина Терещук.

Водночас журналіст вважає, що на цих округах проти Дубневичів свідомо не виставили сильних конкурентів.

«Виборці не мали альтернативи. Це в чергове свідчить про те, що мажоритарна – це зло, злочин, підкуп виборців і це потрібно негайно скасувати. Має бути голосування лише за відкритий партійний список. На цих виборах люди вимагали нових облич. Політтехнологи чітко вловили ці настрої і спрацювали на них», - сказала вона.

За її словами, по мажоритарці знову пройшли місцеві князьки і відповідальність за це повинна взяти політична сила, яка їх висувала.

«Те, що вони пройшли до парламенту – це закономірно, адже Порошенко робив на них ставку. Вони працювали в його штабах, і він їм віддячив округами. Тепер він буде пояснювати це виборцю. Порошенко зробив ставку на капітал», - сказала журналіст.

Галина Терещук вважає, що від цього парламенту не варто очікувати чуда, але, на її думку, він буде кращим за попередній.

«Він буде кращим, аніж попередній, адже ухвалюватиме закони, які нині потрібні для європейського шляху України. Інакше їх звідти винесуть, і іншого вибору у них нема. Думаю, він пропрацює від сили два роки. Ми бачимо, що вже є протистояння. Інша річ, як себе поведуть ті ж мажоритарники щодо коаліції, і чи поведуться вони на гроші. Безумовно, що це інший парламент, але він розхристаний. Там, вочевидь,буде свій диригент і буде шоу. Однак тепер виборці повинні брати на себе відповідальність. Якщо їхній депутат не працюватиме, вони можуть зібратися і домогтися, щоб його більше там не було», - сказала Галина Терещук.

За її словами, поразка «Свободи» на мажоритарці теж є закономірною

«Є право вибору народного депутата: або захланність, коли він, дориваючись до влади, заробляє собі капітал, або ж працювати розумно. Я не вірю, що «Свобода» повернеться в політику. З такою назвою вони більше ніколи не переможуть на виборах. На цій політичній силі можна поставити хрест. Ми бачимо, що в партії вже є розкол, і всі притомні люди зараз думають про те, як її покинути. Приклад поразки «Свободи» - це урок для інших, які нині потрапили до парламенту», - переконана Галина Терещук.

Керівник аналітичної групи «Реальна політика» Олександр АНТОНЮК зауважив, що на позачергових парламентських виборах виборці на Львівщині зробили перші висновки і цим можна пояснити результат «Свободи», яка за міжвиборний період не змогла продемонструвати того, що від них очікували.

За його словами, на цих виборах виборці знову повелися на маніпулятивні технології.

«Це «екранна технологія» - розкручування кандидата за допомогою Майдану та телебачення. Знову виборці проголосували емоціями», - сказав він.

Як зазначив Олександр Антонюк, значну роль відігравали і бренди політичних сил, але водночас були персоналії, як-от, сотник Майдану Володимир Парасюк, який сам по собі був брендом.

«Трендом цього разу стало причетність кандидатів до АТО», - переконаний експерт.

Олександр Антонюк додав, що обрання по мажоритарці бізнесменів є наслідком технології підкупу виборців.

«Така ж технологія на цих виборах працювала і на Сході. І галичани, і мешканці східних регіонів у цьому плані мало чим відрізняються. Однак зараз ми спостерігаємо, що галицький виборець стає більш ліберальним», - вважає експерт.

Натомість він вважає, що очікувати чогось нового від новообраних депутатів-мажоритарників не слід.

«Не хочеться бути песимістом, але більшість людей, які пройшли до парламенту, не розуміють, чому вони туди йшли. Одні будуть займатися традиційно лобізмом, а інші будуть або ж ляльками, або ж «гаварящіми головами» для скандалів. На моє переконання, цей парламент – це найбільший парламент ляльок за усю історію України. Центри прийняття рішень будуть не у Верховній Раді, а в стороні», - вважає Олександр Антонюк. 

Політолог Юрій ШВЕДА зазначив, що мажоритарна картина Львівщини після позачергових виборів до парламенту змінилася радикально. Втримати депутатський мандат вдалося лише одному нардепу.

«Практично всі депутати-мажоритарники Львівщини є новобраними. Склад мажоритарного представництва змінився на 90%. Значна частина переможців – це кандидати від «Блоку Петра Порошенка». Знаково, що жодного мажоритарника у Львівській області не спромоглася провести «Свобода», - сказав політолог.

Він також наголосив, що цього разу виборці не голосували спарено за партію і за кандидата мажоритарника.

«Якщо на попередніх парламентських виборах виборці голосували за партію і кандидата від неї, то тепер у голосуванні є значна відмінність. Тобто виборець розділив для себе політичні партійні вибори від виборів по мажоритарних округах. Відтак, за підсумками виборів на Львівщині з’явилися нові обличчя. Закономірним є те, що виборці цього разу проголосували за тих кандидатів, які на минулих виборах отримали другу позицію. Це можна пояснити тим, що виборець їх не забув, адже термін між проведенням виборів 2012 року та дострокових парламентських виборів був незначним. Окрім того, змінилася і політична кон'юнктура», - сказав він.

Юрій Шведа додав, що представництво Львівщини в парламенті є доволі серйозним, але навряд чи варто очікувати суттєвих змін.

«Представництво є серйозним, але чи варто очікувати більшої ефективності? Тут є певні сумніви. Депутати мають відображати інтереси регіону, але це лише побажання, а реально очікувати чогось нового не варто. Виборці хотіли отримати нові обличчя і нову владу. Формат влади змінився радикально», - наголосив політолог. 

Експерт та блогер Юрій КМІТЬ наголосив, що на дострокових виборах до парламенту в одномандатних округах Львівщини здебільшого перемогли кандидати, які у 2012 році були під номером два. Воднораз не перемогли ті кандидати, які на минулих парламентських виборах йшли під брендом об’єднаної опозиції.

«На округах Львівщини перемогли місцеві олігархи, князьки, які йшли під брендом «Блоку Петра Порошенка». Виборці обрали синицю в руках, тих, хто не є ворогом національної ідеї, і може щось дати для округу», - сказав він.

За словами Юрія Кмітя ,на цих виборах на Львівщині спостерігалися два тренди.

«Перше – це галицький куркульський прагматизм, який дозволив перемогти Дубневичам, Лопушанському, Батенку, Мусію, адже останній - екс-міністр охорони здоров’я і теж не бідна людина. Другий тренд пов’язаний з АТО. Зокрема, по мажоритарці від Львівщини до парламенту пройшов сотник Майдану Володимир Парасюк. Несподіванкою стало те, що у 121 виборчому окрузі, де нардеп Ілик мав досить високий рейтинг, він таки програв Матківському, який на округ привіз з АТО 20 людей в формі, що ходили і агітували за нього. На виборчому окрузі 119 нардепа від «Свободи» Ірину Сех теж переміг учасник АТО Михайло Бондар», - зазначив Юрій Кміть.

Ще одним трендом експерт вважає загальну картину падіння рейтингу ВО «Свобода».

«Чому «Свобода» втратила виборця на Львівщині? На минулих виборах люди сподівалися, що, обираючи «Свободу», вони обирають реальну силову противагу Партії регіонів. Натомість коли постала реальна загроза, і Україну потрібно було захищати із зброєю в руках, «Свободи» не було. У свідомості виборців така пасивна позиція поставила хрест на цій політичній силі. Виборці розчарувалися і почали вважати, що «Свобода» не здатна організувати військовий спротив у боротьбі за незалежність та цілісність держави», - пояснив Юрій Кміть.

Він також наголосив на тому, що партійний бренд на цих виборах відіграв свою роль.

«Партійний бренд, безумовно, впливав на думку виборців. Кандидатам від «Народного фронту» та «Блоку Петра Порошенка» перемогти було легше, але виборці також звертали увагу і на особистість. У чому причини поразки Сех та Фаріон? Виборець очікував від них конкретних дій, але цього не було», - сказав експерт.

Юрій Кміть також додав, що поразка Данила Лубківського – це втрата: «Він би суттєво допоміг новому парламенту розібратися з європейським законодавством».

Результати виборів в одномандатних округах Львівщини з сайту ЦВК.

Суттєвих змін, на думку експерта, після обрання нових депутатів-мажоритарників, Львівщині очікувати не слід.

«Якщо до парламенту знову потрапили підприємці, то чого слід очікувати? Їх першу чергу будуть цікавити власні економічні інтереси. На округах Львівщини обрали підприємців, командирів батальйонів, але експертів нема. Мажоритарка Львівщини не додасть нової якості парламенту. На жаль, ми інтелект в парламент не відправили. З 12 мажоритарників Львівщини не буде лідерів парламенту і не буде ключових фігур», - переконаний Юрій Кміть.

Результати виборів в одномандатних округах Львівщини з сайту ЦВК.

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ