Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

На Львівщині не довіряють чиновникам-люстраторам і створили свою люстраційну раду

Сьогодні, 19 листопада, у Львові представили Громадську люстраційну раду Львівщини та розповіли про мету її створення та завдання.

Як розповів член Громадської люстраційної ради Львівщини Роман Павлів, таке рішення про створення люстраційної ради зумовлено потребою незалежного органу контролю.

«Громади не мають наміру чекати, поки люстрацію організують у Києві, адже на місцях усі добре знають, хто чого вартий. Зараз багато чиновників говорять про те, що не працювали при Януковичі  і не виконували його накази, але до 2010 року вони робили те ж саме», - сказав він.

За словами Павліва, на сьогодні до складу Громадської люстраційної ради зголосилося увійти понад 17 громадських організацій. Громадські активісти й надалі активно оголошуються.

Мету створення такої ради він пояснив так: «Усвідомлюючи небезпеку провалу люстраційних процесів структурами корумпованого органу – Міністерства юстиції, прийнято рішення створити Громадську люстраційну раду Львівщині».

Така люстраційна рада повинна встановити тотальний контроль щодо об’єктивного та неупередженого очищення владних структур.

Члени ради обіцяють широко висвітлювати люстраційні процеси.

Основні засади люстраційної ради Львівщини – фіксована чисельність членів ради, а також відсутність узурпації керівництва влади однією особою чи організацією.

Також активісти обіцяють вільний доступ до засідання ради для усіх охочих журналістів, експертів тощо та до роботи у профільних комісіях.

«Засідання ради будуть відкриті. Ми працюватимемо у таких напрямках люстрації: судові органи, місцеве самоврядування, державні установи, правоохоронні органи, військова структура, фіскальні органи. Під кожен із перелічених пунктів буде входити багато структур по кожному профільному напрямку. Запрошуємо всіх громадян, яким не байдуже, як проходять люстраційні процеси в області, співпрацювати з радою», - сказав Роман Павлів.

Член Громадської люстраційної ради Львівщини Віталій Сергатюк переконаний, що справу люстрації чиновників треба доручати не чиновникам, а громаді.

«Сьогодні ми декларуємо не створення органу. Ми готові взяти відповідальність і відповідати перед громадою, чи може громада впливати на процес люстрації. Ніякого постійного керівника не буде. Ми вважаємо, що рада сама нічого робити не повинна, вона тільки координує діяльність. Вся робота буде відбуватися в комісіях», - сказав Сергатюк.

Він також наголосив, що в роботу у комісіях запрошують журналістів-розслідувачів та експертів.

«Зараз нам потрібне не стільки люстрація, скільки санація, очищення влади, перевірити доходи сімей чиновиків чи доходи не перевищують видатки. Ми не збираємось нічого ні в кого просити. Повноваження вчиняти такі дії нам дає Конституція», - наголосив Сергатюк.

Учасники прес-конференції повідомили, що список тих, хто входить до люстраційної ради Львівщини, офіційно представлять завтра. Якщо у когось будуть зауваження щодо кандидатур у списку, то їх, ці зауваження, будуть розглядати. а далі приймати відповідні рішення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ