Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Колишній беркутівець: У підпалі бази підрозділу хотіли звинуватити Майдан. Відео

Працівник ліквідованого спецпідрозділу «Беркут», діючого підрозділу СБМ Роман Дракус в студії hromadske.tv розповів про підпал 20 лютого та намір «покласти» цю справу на Майдан, те, чому вирішив давати правдиві покази, нинішню долю «Беркуту» та про те, що львівський «Беркут» також був на Майдані.

Про події 20 лютого

20 лютого, о 18:00 я повернувся на територію розміщення. Об 11 годині мене відпустили додому за сімейними обставинами, треба було дружині занести кошти. І Сергій Миколайович Голуб відпустив мене, я перестрибнув паркан і пішов. Коли я повернувся назад на КПП в звичайному режимі несли службу працівники, так звана «орбіта», вони охороняють периметр зі зброєю. Поспілкувавшись з ними, я пішов до адміністративного корпусу, там я побачив, що багато людей стоїть біля чергової частини, в коридорі. Мене насторожило те, що дехто з них носив бронежилети, тобто вони вільно заходили в чергову частину, де вже не було світла. Далі я піднявся догори. Через деякий час зайшов наш працівник і відкрив чужу шафку, він був з іншої роти. Я в нього запитав, що він збирається робити, на що він відповів, що шукає оперативку, бо треба отримати табельну вогнепальну зброю. В процесі розмови він сказав, що будуть палити базу о 8 годині, щоб «чужі не спалили», і втік з території.

Вийшовши на вулицю я здійснив дзвінок, щоб попередити про намір підпалити базу. Але попередження проігнорували сказавши, що це неправда. Буквально через 15 хвилин після дзвінка пішов вогонь з приміщення і відбулися дуже потужні вибухи. Через пару хвилин приїхали працівники МНС, не ті, що були на території, а ті, яких я попередив про підпал.

Потім стало відомо, що на території було двоє наших працівників, яких придавило стіною – стіну переламало, і зламана частина придавила їм ноги не давши змогу вибратись. Ті хлопці, що стояли в коридорі, мали їх бачити.

Про намір «покласти» інцидент на Майдан

Справу по викраденні табельної зброї і загибелі працівників хотіли покласти на Майдан.

До сьогодні невідомо, де зброя. Мені сказали, що її просто винесли, але я переживаю, щоб це не сталося раніше, а щоб замести сліди це пов’язали з підпалом.

Про те, чому вирішив казати правду

Сергій Миколайович разом із керівництвом, залишив на базі тільки тих людей, хто за ним би пішов. Всіх інших він повідсилав додому. Так співпало, що я сам пішов. Це було порушенням, адже він не мав права нікого відпускати через загрозу.

І ці тридцять чоловік, що отримали табельну зброю зараз свідчать на його користь. Або їх залякали, або їм щось за це пообіцяли.

Про озброєння

По штату нас було 296 чоловік. В нас було 300 автоматів, 300 «ПМ»-ів, та Форт-500 і помпові рушниці, якими розстрілювали людей на Майдані. Ці рушниці призначені для використання під час масових заходів для зупинки транспортних засобів шляхом пошкодження.

Про долю «Беркуту»

Всі думають, що Беркут ліквідували. Але вони просто змінили назву з «Беркуту» на підрозділ СБМ – спеціальний батальйон міліції. 90% особового складу, що працювали, працюють і далі.

Про львівський «Беркут»

Львівський «Беркут» так само був на Майдані. Серед тих беркутівців, що давали присягу народу у Львові багато хто не був на Майдані, але були й ті, хто був.

Львівський «Беркут» був ротаціями, їх були дві чи три.



hromadske.tv

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ