Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

На Львівщині стартувала профілактична кампанія з виявлення хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД

24 листопада, на Львівщині стартувала загальнообласна інформаційно-просвітницька профілактична кампанія щодо активного виявлення хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД, в рамках якої мешканці Львівщини можуть пройти безкоштовне, анонімне тестування на ВІЛ-інфекцію. Акція проходить під гаслом «Дізнайся більше про ВІЛ. Зроби тест в кабінеті «Довіра» та триває до 22 грудня, повідомила прес-служба Департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА.

Головний лікар Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яна Служинська повідомляє, що станом на сьогодні в області на обліку перебуває 2657 ВІЛ-позитивних осіб, поширеність захворювання на ВІЛ-інфекцію складає 104,8 випадків на 100 тис. населення при середньо українському показникові 319,7.

«За 9 місяців поточного року показники захворюваності на ВІЛ-інфекцію у Львівській області мають від’ємні темпи приросту, ніж за 9 місяців 2013 року, коли було зафіксовано зростання кількості захворілих. У структурі шляхів передачі ВІЛ-інфекції серед зареєстрованих осіб з діагнозом ВІЛ-інфекція продовжує зростати частка осіб із статевим шляхом інфікування ВІЛ. Якщо ще декілька років тому домінуючою групою, яка інфікувалася, були споживачі ін’єкційних наркотиків, то сьогодні ми з впевненістю можемо сказати, що під найбільший ризик потрапляють люди, які мають гетеросексуальні статеві контакти» — зауважує Мар’яна Служинська.

Як і при будь-яких інших захворюваннях, рання діагностика ВІЛ-інфекції дає можливість успішного лікування та збереження здоров’я і життя людини.

Ознаками інфікування ВІЛможуть бути наступні симтоми:

– швидка безпричинна втрата ваги;

– сухий кашель і часті простудні захворювання, які не піддаються лікуванню;

– гарячка, що часто повторюється (довготривала температура) і рясне потовиділення під час нічного сну (пітливість);

– часта (хронічна) і незрозуміла втома (загальна слабість);

– збільшені пахові лімфатичні вузли, лімфатичні вузли в під паховій ділянці і на шиї;

– пронос, який не припиняється більше тижня;

– висипка на тілі і слизовій ротової порожнини невідомого походження.

Тим не менше, не можна думати, що Ви інфіковані ВІЛ, якщо у Вас спостерігаються деякі з вищеперелічених симптомів, оскільки вони подібні до симптомів багатьох інших захворювань. Єдиним надійнимметодом діагностики ВІЛ-інфекції є лабораторне тестування!

Акція з безкоштовного, анонімного тестування на ВІЛ-інфекцію проходить у всіх лікувально-профілактичних закладах області. Для обстеження на ВІЛ-інфекцію необхідно звернутись у Львівський обласний центрз профілактики та боротьби зі СНІДом (м. Львів, вул. Лисенка, 45) або у кабінет «Довіри» чи кабінетінфекційних захворювань поліклінік за місцем проживання.

Будь-яку інформацію з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу можна отримати за телефоном Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом: 275-19-23, щодня з 9.00 до 16.00 (крім вихідних та святкових днів).

Не дайте шансу ВІЛ-інфекції. Дізнайсь більше про ВІЛ. Зробіть тест в кабінеті «Довіра»!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ