Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівському університеті ім. І. Франка пройшов ІІІ Міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини

У Львівському національному університеті імені Івана Франка 21-23 листопада пройшов ІІІ Міжнародний форум з практики Європейського суду з прав людини, ініціаторами якого стали юридичний факультет ЛНУ ім. Івана Франка та Координатор проектів ОБСЄ в Україні за підтримки Уряду Канади у співпраці з Національною школою суддів України, Верховним Судом України та Вищим адміністративним судом України. Повідомив прес-центр університету.

У форумі взяли участь делегація з Європейського суду з прав людини у складі: Ганни Юдківської – судді від України, Марка Віллігера – судді від Ліхтенштейну, Ханлара Гаджиєва – судді від Азербайджану, Вінсента Де Гаетано – судді від Мальти, а також юристів Секретаріату цього Суду: Тараса Пашука (випускника юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка), Тараса Вавринчука, Павла Пушкаря та Дмитра Третьякова.

Судді Європейського суду, юристи, адвокати науковці та громадські діячі обговорили важливі аспекти діяльності Страсбурзького суду та впливу його рішень на українську юридичну практику.

Відкрив роботу форуму декан юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, професор Андрій Бойко: «Проведення Міжнародного форуму з практики Європейського суду з прав людини започатковано саме у Львівському національному університеті імені Івана Франка, і це не випадково. Цього року правнича школа Університету святкує своє 230-ліття. За період свого існування саме тут сформувалася правова школа – одна з найпотужніших шкіл міжнародного значення. Саме у Львівському університеті навчалися видатні юристи-міжнародники ХХ століття. А їхнє розуміння ролі міжнародного права, їхня концепція про міжнародно-правовий захист прав людини, безумовно, віднайшли своє втілення і в загальній Декларації з прав людини, і в Європейській конвенції захисту прав людини».

З вітальним словом звернувся до учасників форуму – високоповажних гостей Університету Ректор, професор Володимир Мельник, наголосивши на важливості проведення заходу, у якому взяли участь представники ОБСЄ, судді Європейського суду з прав людини, що, за словами Ректора, є яскравим виявом політичної і моральної підтримки українців.

«Ми приїхали сюди, аби розробити низку пропозицій і програм, які стосуються освіти в сфері прав людини, правової реформи, боротьби з організованою злочинністю і тероризмом, правоохоронної діяльності та безпеки. Ми завжди повинні пам’ятати: вище нас є верховенство Права і Закону», - наголосив під час відкриття ІІІ Міжнародного форуму з практики Європейського суду з прав людини Посол, Координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба.

«17 років тому країна підписала Конвенцію з прав людини, яка стала для нас найвищим законом іактом міжнародного визнання України як демократичної правової держави», - зауважив Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Нечитайло і додав, що «тим самим вона взяла зобов'язання привести своє законодавство до міжнародних стандартів, а відтак рішення Європейського суду є для нас обовʼязковими».

У відкритті конференції взяв участь і суддя судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України Олександр Прокопенко, який зазначив, що «забезпечення принципів верховенства права має бути для суспільства пріоритетним». 

Проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок переконаний, що справедливе і якісне судочинство прямо пов’язане з його готовністю до професійного вдосконалення. «Судді повинні забезпечувати високий рівень своєї професійної компетентності, у тому числі й через проходження юридичних спеціалізованих освітніх курсів для суддів», - зазначив Володимир Мазурок.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ