Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика

Українська влада самоусувається з районів, які контролюють бойовики

Українська влада так і не розробила комплексної стратегії щодо Донбасу. Кволою спробою запропонувати суспільству своє бачення політики Києва у цьому регіоні стало рішення РНБО «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях». Про це йдеться у щотижневому аналітичному віснику Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) «InsideUkraine».

Відповідно до рішення, всі інституції, створені в результаті «сепаратистських» виборів, визнаються такими, що суперечать Конституції України. Закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», який Президент «з боєм» проштовхував через парламент у вересні, втратить чинність після відповідного голосування нової Верховної Ради.

Кабміну доручено встановити порядок надання гуманітарної допомоги та покращити інформаційну політику щодо військово-політичної ситуації в державі. Впродовж тижня уряд має опрацювати фінансовий аспект надання гуманітарної допомоги й оплати за спожиті енергоносії в районах, контрольованих бойовиками.

У той же час Київ припиняє діяльність всіх державних підприємств, установ і організацій на цій території, переводить всіх державних службовців і працівників органів місцевого самоврядування на інші території та намагається вжити заходів щодо вивезення майна та документації.

З метою недопущення збільшення заборгованості за поставлені енергоносії уряд має розробити особливий порядок централізованого обліку постачання енергоносіїв у райони, контрольовані бойовиками.

Впродовж місяця уряду необхідно сформулювати зміни до Бюджетного кодексу щодо особливостей взаєморозрахунків з місцевими бюджетами та дослідити питання запровадження особливого порядку обліку платників податків у районі проведення АТО. Також Мінфін розробить концепцію функціонування вільної економічної зони «Крим».

Рішенням РНБО відводиться два місяці на затвердження комплексної програми перепідготовки та працевлаштування внутрішньо переміщених осіб. При цьому відповідний закон, який гарантує права і свободи внутрішніх переселенців, був підписаний Президентом лише 19 листопада 2014 року. Також уряд не підрахував, скільки коштуватиме державному бюджету реалізація цього закону: безкоштовне забезпечення житлом протягом шести місяців, соціальні виплати, допомога по безробіттю, допомога у перевезенні майна. При прийнятті подібних рішень політики мають оперувати конкретними цифрами: скільки коштів потрібно для реалізації закону; де ці кошти можна взяти; які фінансові втрати понесе держава, якщо закон не буде втілено в життя тощо.

Окремим пунктом рішення РНБО є перенесення в’язниць з зони АТО на територію, контрольовану українським урядом. Осіб, які перебували у них і були засуджені за злочини невеликої та середньої тяжкості, пропонується звільнити через амністію. Також пропонується перевести суддів з Донбасу на територію, підконтрольну українському уряду.

Фактично, цим рішенням українська влада самоусувається з районів, які контролюються бойовиками. Це перетворює окремі райони Донбасу на невизнані республіки, тоді як насправді ця територія як і Крим має вважатися тимчасово окупованою Росією. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ