Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Ніхто не зупинить Україну щодо подання заявки в НАТО, – президенти України та Литви

Петро Порошенко та Даля Грібаускайте стверджують, що перспектива членства України в НАТО лишається реальною, однак, за словами Порошенка, референдум з цього приводу проводитимуть лише за 6 років. Про це глави держав повідомили під час спільної прес-конференції в Києві, коментуючи на прохання "Європейської правди" нещодавню заяву глави МЗС Німеччини, який заперечив можливість набуття Україною членства в альянсі.

"Ніхто не може зупинити Україну від подання заявки на членство в НАТО. Ніхто не може диктувати вам, який напрямок вам потрібно обирати. Тим більше це не може диктувати ваш сусід", - заявила, зокрема, Грібаускайте.

Вона зазначила, що Україна має провести низку реформ для того, щоб альянс міг ухвалювати рішення: "По суті, це точно такі реформи, які мають пройти для набуття Україною членства в Євросоюзі. Це – демократія, верховенство закона, захист прав людини. НАТО – це не просто військова організація, це – оборонний союз, побудований  на базі демократичних цінностей".

Петро Порошенко підкреслив, що вважає діючим рішення саміту НАТО 2008 року про те, що "Україна колись стане членом альянсу".

Президент зазначив, що Україна проводитиме необхідні реформи.

"Нами напрацьовано (плани на) мінімум шість років напруженої роботи щодо того, щоби Україна відповідала критеріям як щодо вступу до ЄС, так і відповідності критеріям  щодо НАТО. І тільки тоді український народ на референдумі матиме можливість визначитись щодо вступу чи не вступу (до альянсу)", - заявив Порошенко.

Даля Грібаускайте нагадала, що Литва, як і більшість членів альянсу, перед доєднанням до нього проводила референдума щодо потреби членства.

Порошенко погодився, що референдум буде необхідним. "Рішення про вступ чи не вступ України в НАТО - це виключно компетенція українського народу". Водночас, український президент підкреслив, що проведення такого референдуму можливе лише після завершення згаданого ним шестирічного плану реформування.

"Всі інші наміри – безвідповідальні і шкідливі", - заявив він.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ