Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика

Путін готує пастку для Заходу - Фесенко

Останні умови Кремля про гарантування неучасті України в НАТО в обмін на мир є спробою вчепити Захід на «гачок» подальших вимог і ультиматумів. Таку думку у розмові з кореспондентом Укрінформу висловив голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Російська Федерація намагається переконати окремі європейські країни, окремих європейських політиків у тому, що не потрібно брати Україну до НАТО. Буцімто це буде гарантією розв'язання української кризи. Зафіксувати, що Україна не буде у НАТО - тоді все буде гаразд. Заходу підкидають такий гачок», - зазначив він.

За словами експерта, такі поступки не стануть гарантією припинення війни. Навпаки, вони можуть розв'язати руки російському агресору: «Будуть нові ультиматуми. Зараз кажуть, що Україна не може бути в НАТО, а завтра скажуть, що проти того, щоб Україна була в Європейському Союзі».

Фесенко нагадав про саміт НАТО в Бухаресті 2008 року: «Тоді Росія пропонувала такі самі умови (щодо України та Грузії - ред.), і Захід, зокрема Німеччина і Франція, пішли на такий компроміс. Однак сталося наступне: того ж року РФ розв'язала війну проти Грузії».

«Дуже важливо чітко зафіксувати, що подібні пропозиції Росії є пасткою, що не можна погоджуватися на такі варіанти», - вважає Фесенко.

На його переконання, Україна сама повинна вирішувати вступати до Північноатлантичного союзу чи ні: «Для нас принципово, щоб ніхто у нас не забирав суверенного права самовизначатися, приймати рішення щодо того, куди і як рухатися. Ніхто не може чинити нам зовнішні обмеження».

ukrinform.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ