Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львівській філармонії концерт «Віденський Орфей»

Сьогодні, 25 листопада, 2014 о 19:00 відбудеться концерт «Віденський Орфей», який отримав свою назву від імені композитора, із оперою якого він найчастіше асоціюється – Крістофа Віллібальда Глюка. До 300-річчя від дня народження цього митця, котрий презентовував світові класичну оперу та знамениту мелодію Орфея, прозвучать низка його творів, повідомили у філармонії.

Серед виконавців  – сопрано Анастасія Арбузова, клавесиністка, народна артистка України –  Наталія Свириденко, альт Ярослав Венгер, Струнний квартет оркестру «ІNSO-Львів».

Потрібно сказати, що Крістоф Віллібальд Глюк  –  великий оперний композитор, котрий здійснив реформу італійської опери-серії та французької ліричної трагедії у другій половині XVIII століття. Творчість цього митця  стала вирішальною у творенні оперної  історії музики. "Музика, як вважав Глюк, покликана супроводжувати поезію, посилювати почуття, котрі вона відображає. Розвиток дії здійснюється головним чином в речитативі  асcompagnato, внаслідок скасування традиційного речитативу – Secco,  роль оркестру  має велике значення, також важливими є хорові та балетні номери в дусі античної драми, причому увертюра (вступ до опери) стає прологом до дії. Об'єднуючою ці принципи ідеєю було прагнення до «прекрасної простоти», а в композиційному плані - до наскрізного драматургічного розвитку.

Серед виконуваних творів оперного композитора  – Тріо-соната № 1 До мажор, арія Аталанти з опери «Корона», Шоста арія Аталанти з опери «Корона», Тріо-соната №3 Ля мажор, Арія Меліарго з опери «Корона».

Зазначимо, що жодна з опер Глюка раннього періоду не розкривала повною мірою масштабів його обдарування, але все ж ім’я його до 1750 вже користувалося певною популярністю,  отже написана у 1765 році опера «La corona» на лібрето П. Метастазіо досить довго була на слуху.

Музика чеського композитора Іржі Антоніна Бенди також звучатиме на музичному вечорі. Цей педствник чеського класицизму  має у творчому доробку кілька опер, серед них – «Аріадна», «Медея», «Ромео і Джульєтта», 30 симфоній, більше 100 кантат, твори для клавесину та клавіру. Слухач зможе  познайомитись із Allegro з концерту для клавесина й струнних Фа мажор та Graveцього композитора.

«Віденський Орфей» – приклад яскравого стилю двох близьких по духу, проте різних за стильовими напрямками, композиторів, й саме цей мікс можна почути у Львівській філармонії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ