Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Нам би такого міського голову, як у Жешові

16 листопада я мав змогу спостерігати за виборами місцевого самоврядування у Польщі, на сусідніх землях гміни Устрики-Долішні, що у Підкарпатському воєводстві. Там, у невеликому селі Войткова дача мого знайомого адвоката, що приїздить на малу батьківщину у Бещади, відпочити після задимленого і промислового Шльонська.

З огляду на українські вибори, які щойно у нас закінчились, в очі впала невимушеність та олімпійський спокій всіх учасників виборчого процесу. В день виборів тут висять плакати та банери кандидатів та партій - таке законодавство. Між плакатами мирно пересуваються жителі із почуттям причетності до виконання важливого громадянського обов’язку.

Голосують за відкритими партійними списками, що значно ускладнює голосування. Але ніякої метушні чи агресії. На дільниці – п’ять із восьми членів виборчої комісії, жодних спостерігачів чи журналістів. «Сьогодні очікуємо явку до 60%, усього в селі приблизно 400 виборців», – розповів голова виборчої комісії. На моє запитання, чи можу я тут проголосувати за когось чи, скажімо, винести виборчий бюлетень, лише посміхнувся : «Ні, це не реально…».

Скучно. Ні тобі плакатів на кожному стовпі, ні явки у 99%, ні виборчих каруселей. Ніякого шоу.

На виборах до сеймику Підкарпатського воєводства (аналог нашої обласної ради, але із ширшими повноваженнями, м. Жешів) перемогли представники PiS- «Права та Справедливості» Ярослава Качинського, які, за попередніми даними, набрали приблизно 46% голосів та вибороли 20 депутатських місць із 33 у сеймику.

Найімовірніше, що чинний маршалек сеймику Владислав Ортил із ПІСу залишиться на своїй посаді. На другому місці –PSL – «Польська селянська партія», партія «лівого» напрямку, яка набрала більше, як 25% голосів і буде мати 9 місць у сеймику. Замикає чільну трійку провладна на загальнопольському рівні PO– «Громадянська платформа», що поступово втрачає на Підкарпатті свою популярність – всього 14% голосів та 4 депутатські мандати. Колишні комуністи із SLD- «Союз лівих демократів» вперше за останні роки не буде мати представників у місцевому парламенті.

Четвертий раз поспіль на виборах президента міста Жешова переміг Тадеуш Ференц, який вже увійшов в історію місцевого самоврядування Польщі як керівник, що змінив ціле місто за короткий час. Мільярди інвестицій, найкраща у Польщі практика реалізації технічної допомоги від Євросозу, зростання добробуту і культури – це показники, які характеризують роботу Президента Жешова Тадеуша Ференца.

Додамо, що він та його родина не заплямили себе корупційними скандалами, зв'язком із бізнесом чи рейдерством комунального чи чужого майна – це для порівняння з українськими реаліями. Він не партійний. Він Президент міста, він народний Президент міста. Партії мають за честь його підтримати. Тому і має постійну довіру мешканців Жешова на рівні 80%.

Недавно, коли перед місцевими виборами до Жешова приїздив Президент Польщі Броніслав Комаровський, то останній спитав у бургомістра: «Як Ви це робите? Немає графіті на фасадах будинків, піску не тротуарах і повсюди чисто...».

А мешканці сусідніх сіл самі просять Президента країни та варшавську владу приєднати їхнє поселення до міста Жешова, бо там великий потік інвестицій.

При цьому в Тадеуша Ференца все нові плани та проекти: треба новий міст через річку закінчити, нову велику музичну школу започаткувати, забрати історичний замок у варшавської влади та створити там центр культури. Дивишся на це все, і бере «біла заздрість» – нам б і Україні таких міських голів.

Отож, у Підкарпатському воєводстві впевнено перемогли представники політичних сил, що є в опозиції до варшавської влади.Чи це означає, що «Громадянська платформа» (РО) втрачає владу у Польщі? Ні, про це ще рано говорити. Адже у 8 воєводствах перемогли саме представники РО, вони здобули приблизно 179 депутатських мандатів. У їхніх союзника із PSL– 151 депутатський мандат та влада у двох воєводствах, у них багато президентів великих міст. Словом, основна битва двох суперників-антагоністів РО та PiS ще попереду. (PiS має 171 депутатський мандат, владу в шести воєводствах, плюс партія перебуває опозиції, а відтак не відповідає за наслідки тривалої економічної рецесії).

Для українців важливим є ставлення наших сусідів до факту російського вторгнення на Україну. З цього погляду нам більше пасує позиція Ярослава Качинського –лідера «Права та Справедливості», який ратує за пряму військову допомогу Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ