Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Близько 8 тис. дітей в Україні щороку потрапляють в інтернати

Близько 6 млдр грн в Україні щороку виділяється з державного бюджету на утримання дітей, які перебувають у 652 інтернатах і дитбудинках.Про це повідомив координатор громадської кампанії «Відкриваємо двері дітям» Дмитро Чуприна, 24 листопада, у Львові на презентації громадянської кампанії «Відкриваємо двері дітям».

Організатором громадянської кампанії «Відкриваємо двері дітям» є благодійна організація «Надія і житло для дітей». Кампанія проходить в 12 країнах Європи і спрямована на повну відмову від інтернатів з переходом до системи виховання дітей у сімейному середовищі.

20 листопада цього року у Києві, на 25-річчя підписання Конвенції ООН про права дитини, у галереї М17 відбулась презентація соціально-культурного проекту «Відкриваємо двері дітям».

«За статистикою, більшість вихованців інтернатів мають проблеми із фізичним, розумовим, психічним та емоційним розвитком. А в дорослому віці для них характерні підвищені ризики асоціальної поведінки», – зазначив Дмитро Чуприна.

За його словами, на утримання інтернатів та дитбудинків держава виділяє 5,7 млрд грн, що становить близько 60 тис. на одну дитину. Лише 10% з цих коштів витрачаються безпосередньо на дітей, решта – це витрати, пов’язані з експлуатацією будинків, на опалення, зарплата персоналу. «Якщо ці кошти спрямувати на підтримку будинків сімейного типу, бідних сімей, то користі було б більше», - вважає Дмитро Чуприна

Він навів приклад Європи, де ситуація щороку системно і докорінно змінюються. В Україні ж поки що найгірші показники.

Попри те, за 15 років діяльності організації «Надія і житло для дітей» в Україні було створено 65 дитячих будинків сімейного типу, в яких знайшли свої родини понад 1100 дітей. Відкрито два центри матері та дитини (послуги отримали 476 матерів з дітьми), два центри соціальної підтримки дітей та сімей (надають допомогу понад 400 особам на рік). Більше як 1000 фахівців пройшли навчання.

«За цей час вдалось «визволити» з інтернатів близько восьми тисяч дітей. Але приблизно стільки ж дітей в Україні щороку потрапляють в інтернати», - повідомив Дмитро Чуприна.

У Західній Україні, за його словами, ситуація краща ніж на сході, що зумовлено історичним та релігійним фактором.

Зокрема, найгірша ситуація у Запорізькій області, де сильно відчувається спротив системи, що підтримує інтернатне виховання.

За словами Дмитра Чуприна, наше суспільство підтримує інтернати, тому що не усвідомлює шкоди, якої вони завдають дітям.

Дмитро Чуприна зазначив, що для чиновників інтернатна система є вигідною, адже що більше в закладі дітей, то більше він отримує фінансування, проте це аж ні як не йде на користь дітям.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ