Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові вшанували пам'ять членів ОУН, розстріляних нацистами на Кортумовій горі

Сьогодні, 25 листопада, у Львові відбулися заходи з вшанування пам’яті членів ОУН, розстріляних нацистами у листопаді 1942 року на Кортумовій горі (неподалік Янівського цвинтаря), повідомила прес-служба Львівської облради.

У вшануваннях взяли участь депутати Львівської обласної ради Ярослав Качмарик та Юрій Зірченко, представники ветеранських громадських організацій, пластуни та учні львівських шкіл.

На початку заходу до могили членів ОУН поклали вінок від обласної ради, запалили лампадки. Потім відбулася поминальна панахида. Опісля відбулося віче, під час якого виступили представники депутатського корпусу обласної ради та громадськості. На завершення вшанувань у виконанні хору „Повстанець” прозвучали українські патріотичні пісні.

У своєму виступі на вічі депутат Львівської обласної ради, голова постійної комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку обласної ради Ярослав Качмарик сказав: „Нині ми молимося за вічну пам’ять українських націоналістів, які 1942 року віддали свої життя у боротьбі за велику Українську державу. Дуже важливо, що ще у 1990 році на місці загибелі націоналістів була освячена ця могила. Важливо, що тут стоїть хрест, що сюди приходять люди. Ще важливіше, аби всі, хто загинули у цій боротьбі, мали вічну пам'ять”. Окрім того, Ярослав Качмарик розповів про те, що в обласній раді діє Програма встановлення пам’ятних знаків та меморіальних хрестів „Борцям за волю України”, а також зазначив: „Дуже хочеться, щоб  аби всі, хто віддали своє життя, були в нашому серці, і на місці їхнього спочинку був встановлений такий хрест, як пам'ять про тих героїв, які загинули. Нехай на цьому місці завжди збирається українська громада, нехай приходять молоді люди, нехай наша велика історія допоможе нам перемогти ворога і збудувати ту Україну, за яку на Кортумовій горі загинули 28 націоналістів”.

Довідка.

25 листопада 1942 року, гітлерівські окупанти привезли на схил Кортумової гори, що у Львові, неподалік Янівського цвинтаря, 28 в’язнів тюрми на Лонцького – членів ОУН. Тут їх розстріляли. Формальною причиною для розстрілу стало вбивство українськими підпільниками офіцера німецької поліції. Серед розстріляних був 33-річний львівський учений, політичний та громадський діяч, міністр лісу в уряді Ярослава Стецька Андрій П’ясецький. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ