Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

День Галичини пропонують проводити або в День Свободи, або в день коронації Данила Глицького

Сьогодні, 26 листопада, у Львові за ініціативи ГО "Європейська Галицька асамблея" обговорили доцільність проведення Дня Галичини.

Краєзнавець Зиновія Мазурик запропонував  провести святкування 21 листопада. В Україні цього дня відзначають День Свободи. Також в цей день помер і цісар Фрації Йосиф ІІ.

Водночас Мазурик закликав не перетворювати свято на ритуал."Ми схильні все перетворювати на ритуал, зі свічками ходити, одягати вишиванки. Треба День Галичини наповнити тими переживаннями, які відчуваєш у спілкуванні з рідними", - сказав він.

Секретар Львівської міської ради, свободівець Василь Павлюк зауважив, що йому "дуже подобається, що є таке громадське об'єднання", як "Європейська Галицька асамблея". 

"Україна це букет - Слобожанщина, Волинь, Поділля, Закарпаття, тощо. І кожна ця квітка має свою історію. Нас хочуть орієнтуватися на східний вектор. Я не бачу у деклараціях винятку для якоїсь національності.  Всі, хто проживає на Галичині - ми всі разом. Ніхто не говорить про сепаратистські рухи, ми один народ, але Галичина може стати локомотивом", - сказав Павлюк.

Він запропонував провести святкування в день коронації Данила Галицького."З часу корпорації Данила Галицького почалася державність. Його визнали всі королівські роди", - сказав Павлюк.

Він також запропонував запросити і Волинь, бо Галицько-Волинські землі завжди були разом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ