Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Культура

Рейдери «замовили» «Укрзахідпроект реставрацію»

У Львові місцева влада намагається знищити науковий інститут «Укрзахідпроектреставрація», перетворивши його на комунальне підприємство. Науковці мають підозру, що їхні будівлі, що в центрі міста, банально «замовили» «креативні» друзі міського голови - львівські ресторатори, які безкарно зруйнували вже не одну пам’ятку столиці Галичини.

Отож, працівники інституту «Укрзахідпроектреставрації» переконані, що їхню структуру спеціально намагаються знищити. Відтак, передачу інституту в комунальну власність та створення комунального підприємства - усе це вони вважають недоцільним та нерозумним.

Як розповіла керівник майстерні №3 інституту «Укрзахідпроектреставрація» Лідія Горницька, міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до Міністерства регіонального розвитку та будівництва, якому підпорядковується інститут, з проханням узгодити передачу майнового комплексу інституту в комунальну власність.


Мова йде про будівлі в центрі міста, зокрема, на вул. Дорошенка, вул. Богомольця та на пл. Митній.

«Ми отримали відповідь від Міністерства, де чітко йдеться, що згадані приміщення не належать до числа тих, які можна передавати у міську власність», - сказала Лідія Горницька.

За її словами, в Україні є тільки дві установи, які займаються науковим вивченням пам’яток та реставрацією – у Львові та у Києві.

«У Києві такий інститут теж зацьковують. Ми всі пам’ятаємо історію з Гостинним двором. Тепер черга дійшла і до нас. Це не містечкова проблема, а загальнодержавна. Йдеться про нищення культурної спадщини. Наш інститут працює на дев’ять західних областей. І що, у Львові не потрібна така інституція, яка може аналізувати?», - зазначила Лідія Горницька.

Нищення інституту, на думку науковців, почалося відтоді, коли директором ДП «Інститут «Укрзахідпроектреставрація» в червні призначили Андрія Коця.

«Людина мала приватну фірму, і ця людина не розуміла і не розуміє, що таке пам’ятка. 12 листопада цей директор, незважаючи на думку колективу, звернувся до міського голови Львова з проханням пришвидшити створення комунального підприємства. Колектив в шоці від таких дій», - сказала Горницька.


Вона також додала, що місто по два-три роки не платило Інституту за виготовлення документації по пам’ятках, що доводить Інститут до фінансового краху.

Працівники Інституту вбачають реалізацію наступної схеми: фінансове виснаження установи, призначення некомпетентної людини директором і ліквідація Інституту та перетворення його на комунальне підприємство з вивільненням приміщень в центральній частині міста.

Люди переконані, що в цих приміщення зацікавлена популярна у Львові мережа ресторанів, яку пов’язують із міським головою Львова.

«В приміщеннях варитимуть шоколад чи зроблять черговий хостел», - переконані працівники.  

Науковий співробітник Інституту «Укрзахідпроектреставрація» Оксана Бойко розповіла, що їхній новий директор не бачить стратегії інституту і переконаний, що все це лише бізнес. Науковці з цим не погоджуються і запевняють, що інститут – це в першу чергу наукова структура.

«Комусь, напевно, дуже потрібно, щоб це стала кишенькова організація, яка за гроші буде робити все. Реставратори зникають», - сказала Бойко.

Юрій Дубик, доцент кафедри РАМС НУ «Львівська політехніка», переконаний, що маргіналізація інституту до комунального рівня призведе до скорочення співпраці між інституціями і знизить потенціал самого міста.

Василь Слободян, провідний науковий спеціаліст інституту «Укрзахідпроектреставрація» сказав: «Міністерство регіонального розвитку, якому підпорядковується інститут, ніколи не цікавилося нами.. охорона пам’яток для них була зовсім не потрібною. Інститут потрібно переводити під впорядкування Міністерства культури. Якщо з Інституту зроблять комунальне підприємство, то це буде філія, яка не дбатиме про збереження культурної спадщини Львова, а сприятиме перетворення міста в Діснейленд».

Науковці вважають, що ліквідація інститут має на меті нейтралізувати фахівців, які постійно озвучують кричущі факти нищення історичної частини Львова, та привласнення приміщень, які посідає інститут.

Василь Слободян наголосив, що інститут цілеспрямовано скорочують: «За найкращих часів тут працювало 420 науковців, а тепер 69».

Віце-президент українського бюро ІКОМОС  Андрій Салюк переконаний, що дуже важливо зберегти статус інституту, натомість нині відбувається процес зведення його на маргінес.

«Місто має у своїй власності структури, які займаються проектуванням. Відтак, насправді когось цікавить тільки ім’я як бренд та приміщення, які є в інституту. В цілому ж світі, коли намагаються заволодіти брендом та приміщеннями це називається рейдерським захопленням. Користуючись тим, що в державі йде війна, інститут на місцевому рівні намагаються підім’яти під себе», - сказав Андрій Салюк.

«Якби чиновники переймалися культурною спадщиною, то вони були б зацікавлені у тому, як розв’язати проблеми інституту», - наголосила Оксана Бойко.

Вперше питання про передачу приміщень інституту в комунальну власність намагалися винести на сесію в жовтні, але тоді депутат ЛМР Володимир Гірняк запропонував спершу порадитись з колективом. Вдруге питання хотіли винести на сесію в листопаді, завуалювавши його в порядку денному.

«Йшлося просто про передачу майнового комплексу, але знову Володимир Гірняк виступив проти, і питання було перенесено», - зазначила Лідія Горницька.

За її словами, щодо перетворення наукової інституції в комунальне підприємство Міністерство регіонального розвитку дало роз’яснення, що питання такого в Міністерстві не розглядають і про ліквідацію ДП «Інститут «Укрзахідпроектреставрація» не йдеться, однак на місцевому рівні чиновники не здаються і далі намагаються знищити інституцію, яка виступає в обороні історичного середовища та пам’яток архітектурної спадщини Львова.


Додамо, що на Львівщині зареєстровано 8,5 тис об’єктів культурної спадщини з яких 794 об’єкти – пам’ятки національного значення.

Гал-інфо запрошує до слова усіх зацікавлених.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ