Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика  |  Cуспільство

Мобілізація: кого і коли можуть призвати

В армії хочуть провести ротацію. Експерти: хлопці бояться "дурних" смертей. Про це пише Сегодня.

"В Україні гряде четверта хвиля мобілізації. Про це заявив міністр оборони Степан Полторак на зустрічі з військовими в Харківській області. За його словами, це необхідно, щоб провести ротацію солдатів у зоні бойових дій. "Мобілізація потрібна, бо треба міняти хлопців, які вже півроку перебувають на фронті", – сказав Полторак.

КОГО ЗАБЕРУТЬ. У Міноборони заявляють, що мобілізація торкнеться тільки військовослужбовців запасу. "Це буде планова ротація, – розповів "Сегодня" співробітник прес-служби Міноборони Валентин Буряченко. – Люди по півроку перебувають на передовій, а організм не залізний, і їх потрібно поміняти. Хлопців, які стоять на лінії фронту, виведуть в тил". За його словами, приймати рішення про кількість призовників і терміни проведення мобілізації буде Верховний головнокомандувач – президент. "Міноборони тільки розробить пропозиції і відправить їх на підпис Петру Порошенку, а він уже прийме рішення. Мобілізація стартує тільки після підписання ним указу (і голосування за нього в парламенті. – Авт.)", – резюмував Буряченко. Дати не називаються, але за оцінками експертів мобілізація може початися відразу після Нового року. Вона торкнеться військовозобов'язаних запасу (мають військову професію, закінчили військову кафедру або служили в армії) у віці від 18 років до (в середньому) 40 років; для вищих офіцерів – до 65.

ХОЧУТЬ ДОДОМУ. Самі солдати, які знаходяться на передовій, розповіли "Сегодня", що дуже чекають ротації, проте не вірять, що після мобілізації їх відправлять додому. "Звичайно, ми всі за, – каже солдат Олексій, який охороняє українсько-російський кордон в Харківській області. – Люди служать по півроку і більше, пора б їх поміняти. Особисто я хочу скоріше побачити свою сім'ю. Але я сильно сумніваюся, що нас відпустять додому назовсім. Мені здається, навіть якщо наберуть нових людей, ми все одно залишимося на позиціях, адже у нас інформації про ротацію немає. Та й під час попередніх "поповнень" нас з фронту не відпускали". "Потрібно не масово забирати людей, а закінчувати цю війну: вести переговори з ким тільки можливо. Загинуло вже занадто багато людей, і просто нова мобілізації нічого не вирішить", – вважає мама 24-річного військовозобов'язаного Костянтина Надія Стоянова.

ПРОБЛЕМИ. Як розповів "Сегодня" військовий експерт Сергій Згурець, людський ресурс для проведення мобілізації в Україні є, але можуть з'явитися проблеми. "Призивати є кого. Ті військовослужбовці, які отримали приписні свідоцтва (повістки) ще під час третьої хвилі мобілізації в липні, за фактом були призвані не всі. Головна проблема – підготовка призовників, тому що далеко не всі з них щось пам'ятають з часів служби. Тренуватися хлопці повинні однозначно більше місяця", – вважає експерт.

А ось президент Атлантичної ради України Вадим Гречанінов впевнений, що незважаючи на те, що людський ресурс ВСУ має, четверта хвиля мобілізації може розбитися об небажання українців воювати. "Ми можемо зіткнутися з тим, що люди просто не хочуть воювати. Пов'язано це з тим, що вони просто бояться "дурних" смертей, адже вся Україна знає про Іловайський котел та інші, коли солдати потрапляли в оточення", – підкреслив Гречанінов. Голова Центру воєнної політики та безпеки Євген Шелест, навпаки, вважає, що мобілізація потрібна і новий призов доукомплектує військові частини. "Чим більше людей буде в армії, тим краще. Це необхідно для виконання більш складних завдань, які можуть стояти перед військовими. Адже якщо бойові дії затягуються і можливі гірші варіанти, то доведеться збільшувати чисельність армії", – резюмував Шелест.

ВОЛОНТЕРИ. До слова, волонтери можуть отримати статус учасників бойових дій. Таку думку висловив міністр оборони Степан Полторак. "Моя думка, що і волонтери, які поруч з нами на фронті, отримують поранення, також повинні мати статус учасника бойових дій", – сказав Полторак. За його словами, Кабмін спростив для волонтерів процедуру отримання такого статусу: "Всі люди, які мають на це право, отримають статус".

ukr.segodnya.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ