Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Моя позиція залишається незмінною: ліквідація обласних державних адміністрацій, - Яценюк

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк наголошує на необхідності завершити процес децентралізації. Про це він сказав у четвер, 11 грудня, представляючи в Парламенті програму діяльності Уряду. Повідомила прес-служба уряду.

«Вважаю, що Президент України повинен бути лідером процесу реальної децентралізації, адже вона має відбутися через внесення змін до Конституції України», - наголосив він.

«Моя політична позиція залишається незмінною: ліквідація обласних державних адміністрацій і передача повноважень відповідним радам», - підкреслив Глава Уряду.

Насамперед, за його словами, необхідно ухвалити новий Бюджетний кодекс: «Ми будемо пропонувати Парламенту реалізацію цього Бюджетного кодексу, який передбачає передачу додаткових прав і повноважень, - але й відповідальності - органам місцевої влади. Гроші не передаються без відповідальності, і права не передаються без зобов’язань».

«Ми передаємо в регіони додаткові повноваження по податках, зборах, ресурсній базі, і так само додаткову відповідальність по утриманню регіонів і зобов’язаннях перед своїми територіальними громадами», - сказав він.

У рамках децентралізації програма діяльності Уряду також пропонує ліквідувати Державну архітектурно-будівельну інспекцію України та низку «інших органів, які сконцентровані в Києві», а також передбачає реалізацію програми створення «прозорих офісів».

Арсеній Яценюк також наголосив на необхідності ухвалення нового закону про державну службу, «де ключовим принципом є конкурсний публічний відбір».

За його словами, для того, щоби побудувати соціальні ліфти, необхідно насамперед виконати закон про люстрацію «і позбутися цього тягаря» Окрім цього, потрібно запровадити ефективну системі навчання кадрів: «Сьогодні система навчання кадрів, які можуть працювати в публічній адміністрації, поки що зведена до того, що видають тільки дипломи і папірці. Національне агентство з питань державної служби разом із Віце-прем'єр-міністром будуть готові в першому кварталі 2015 року внести до Парламенту новий закон України про державну службу».

Глава Уряду також зупинився на питанні запровадження електронного врядування: «Як в Парламенті, так і в Уряді ми фінансуємо компанії, які виготовляють папір. Тонни паперу, години й місяці передачі паперів, які застрягають міністерствах, відсутність швидкої реакції на листи. Ми повинні перейти на систему електронного урядування».

Арсеній Яценюк підкреслив, що в цьому питанні необхідно спиратися на досвід Естонії: Естонський досвід: «Це персональне ID кожної людини в країні, щоб по Інтернету звернутися за довідкою і їй надали. Те саме стосується органів державної влади - персоніфікація і безпосередня можливість для електронного врядування для всього складу Кабінету Міністрів України».

Окрім того, за словами Арсенія Яценюка, необхідно ухвалити закон про доступ до відкритих даних.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ