Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутати Львівської міськради вимагають відставки глави НБУ

Депутати Львівської міської ради члени політичної фракції «УДАР» вимагають від Верховної ради термінового звіту та відставки очільника Національного Банку України. Про це йдеться у заяві фракції, яку озвучив депутат Львівської міської ради, голова фракції УДАРу Анатолій Крачковський сьогодні, 18 грудня під час сесії, повідомила прес-служба ЛОО «УДАР».

Подаємо заяву повнотекстово:

 Голові Верховної Ради України

Гройсману  В. Б.

Щодо ситуації  валютно-фінансовій системі України

Шановний Володимир Борисович !

Ситуація в фінансовому секторі української економіки наближається до катастрофічної. Темпи зниження курсу національної валюти є невиправдано швидкими. Нещодавно в ЗМІ з’явилася інформація, що на наступний рік курс розраховується по 22 грн за долар. Вчора, 17 грудня валюту на міжбанку продавали за ціною 21,50 грн/дол., на тіньовому ж валютному ринку - 23 грн/дол.

В той же час очільник Національного Банку звинувачує населення, у паніці, і відтак, різкому падінні курсу національної валюти. Однак,  не робить нічого для того, щоб заспокоїти цілком природню в даній ситуації тривогу громадян за власні заощадження. Більше того – такі кроки, як обмеження на зняття готівкової валюти в еквіваленті 15 тис. грн. на добу лише посилюють недовіру до Нацбанку.

Керівництво НБУ продовжує керуватись методами, взятими з практики попередньої влади в Україні. Невміння і відверте небажання режиму Януковича розмовляти з власним народом була однією з причин Революції Гідності. Сьогодні, на жаль, ми бачимо повторення цієї помилки з боку нинішньої влади.

Рішення НБУ є кулуарними, і дедалі частіше лунають звинувачення у тому, що ця фінаустанова працює на збагачення окремих осіб, а не на стабілізацію ситуації чи реформи. Аби врятувати «потрібні» банки, відбувається рефінансування за незрозумілими схемами та принципами. Виглядає, що саме Нацбанк розхитує валютний ринок держави.

Такі дії стали фатальними для валютних позичальників, які через спекуляції з гривнею буквально за кілька днів опинились в борговій ямі. Адже віддавати їм доводиться в рази більше, аніж позичали. Уже сьогодні така ситуація викликає масові протести.  А завтра «кредитний майдан» може стати привести до непередбачуваних наслідків.

 Відтак, для того аби стабілізувати ситуацію у валютно-фінансовій системі України, керівник Національного Банку України повинен, врешті–решт, пояснити фінансову політику, яку він провадить.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про Національний банк України», Голова Національного банку:

…  8) одноосібно несе  відповідальність  перед  Верховною  Радою України та Президентом України за діяльність Національного банку.

Відповідно до статті 18 цього ж Закону, голова Національного  банку  звільняється  з посади Верховною Радою України за поданням Президента.

Відтак, звертаємось до Вас з проханням невідкладно заслухати голову Національного банку Гонтарєву щодо стану грошово-кредитного ринку України на найближчій сесії парламенту.

За результатами обговорення цієї доповіді звернутись до Президента України з пропозицією здійснити відповідні кадрові висновки аж до внесення на розгляд Верховної Ради клопотання про звільнення Гонтаревої із займаної посади.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ